Mesto za reklamu

У Хамилтону у Канади одржан је трећи по реду годишњи банкет посвећен српском великану Николи Тесли, под називом “Тесла Елецтриц Цитy Гала”, у организацији “Никола Тесла Едуцатионал Цорпоратион” (НТЕЦ). Присуствовали су истакнути представници Хамилтона и јавне личности и велики број наших људи.

07.10. 2018.

Док су се на великом платну смењивале фотографије везане за живот и рад човека који је осветлио 20. век, први се гостима обратио отац Јован Марјанац, који је благословио вечеру припремљену за око 300 гостију.
Скупу се најпре обратио Боб Братина (Боб Братина), члан канадског парламента и бивши градоначелник Хамилтона. Он је нагласио значај Николе Тесле за овај град, који је између 1901. и 1912. године доживео процват индустрије и увећао број становника за 75 одсто управо захваљујући изуму наизменичне струје великог српског проналазача.

Градоначелник Хамилтона, Фред Ајзенберг (Фред Еисенберг), рекао је да је пројекат Булевар Николе Тесле био успешно приведен крају захваљујући, пре свега, томе што је српска заједница прикупила потребна средства, али да су пред градом још многе значајне иницијативе, које су могуће захваљујући оваквим донаторским вечерима.

О новим пројектима и плановима говорио је председник НТЕЦ Вик Ђурђевић. Награде и школарине изузетним ученицима и студентима, као и проширивање школског програма изучавањем значаја Николе Тесле, само су део онога на чему се активно ради. У плану је расписивање конкурса за јавни уметнички пројекат инспирисан Теслом, под називом Хамилтон Тхе Елецтриц Цитy, Никола Тесла анд Тхе Фиве Јохнс. Меморијални парк ће бити постављен поред језера Онтарио, на најатрактивнијем месту у Хамилтону. Све донације прикупљене на банкету иду у НТЕЦ фонд за тај пројекат. НТЕЦ ће, уз помоћ дародаваца, покрити половину потребних средстава, а другу половину ће обезбедити град Хамилтон.

О значају подухвата везаних за Николу Теслу у организацији Никола Тесла Едуцатионал Цорпоратион (НТЕЦ), говорили су и градски одборник Марија Пирсон (Мариа Пеарсон, Wард 10 Стонеy Цреек) и Џорџ Русић (Георге Русиц).


Генерални конзул Републике Србије у Канади, Василије Петковић, подсетио је на живот великог научника и његов допринос, који сви осећамо у свакодневном животу, говорио је о Теслином визионарству које се сада остварује и о томе да се Тесла никада није одрекао свог српског порекла.

“Српска стварност” / Душица Ивановић, “Новине” – Торонто, Канада

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here