Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Филхармонија свира техно!

Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија приредили су концертну техно журку, у великој дворани Коларчеве задужбине за преко хиљду људи.). Централно дело на програму била је композиција „Луднице“ Томаса Адеза, која у једном делу публику води у атмосферу мрачног техно клуба. Увод у ову журку била је „Мала ноћна музика“ Моцарта, а потом наступ Сергеја Крилова, једног од најбољег виолинисте света.

„Луднице“ савременог британског аутора Томаса Адеза, одводе на мрачну страну краја 20. века – живот у мегалополисима и техно журке у великим клубовима, са свим пороцима који их прате.

Шеф-диригент Габријел Фелц, припремио је за филхармонијску публику нешто сасвим посебно – одржао је велико концертно предавање:

„На самом концерту говорио је о ’Лудницама’, и уочи сваког става објасниио кроз конкретне примере шта је композитор желео музиком да каже.

„Као шеф-диригент овог одличног оркестра, сматрам да је веома важно да не изводимо само музику из прошлости. Бар једном годишње желим публику да одведем на узбудљиво путовање кроз фантастичне примере из савремене музике, а верујем да ће се ово дело изводити и за сто година“, рекао је Габријел Фелц.

Техно став „Ецстасио“ био је посластица и за љубитеље ТВ серија који су га препознали из популарног „Моцарта у џунгли“. Док је радио на оркестрацији овог става, композитор је доживео  напад панике, уз симптоме сличне онима које изазива употреба екстазија, мислећи да преживљава срчани удар. У извођењу ове необичне композиције, перкусионисти Београдске филхармоније су имали пуно посла – поред уобичајених удараљки, они су свирали на крављим звонима, конзервама, лаворима, лонцима, а користили су и ножеве и виљушке.

У необичној комбинацији са „Лудницама“, најпопуларнија Моцартова композиција „Мала ноћна музика“ и Други концерт за виолину и оркестар Прокофјева са маестралним виртуозом Сергејом Криловим, позвали су слушаоце на истраживање мрачне стране филхармонијског циклуса Мракобес.

Радознала публика  купила је сто улазница за стајање сат времена уочи концерта на Коларцу, наводи се у саопштењу Филхармоније.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here