Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Изложба слика Стипе Стеве Думића биће отворена данас,  у понедељак, 2.марта у 18 часова у “The Pilot”, 22 Cumberland St., у Торонту, а поводом 50 година уметничког рада и 25 година живота у Торонту.

На изложби “Паралелна визија” публика ће моћи да види слике настале почетком 70-тих година прошлог века, па до данас. Изложба ће трајати до краја марта.

Думић је сликар, концептуални уметник, ваздухопловни инжињер по струци, рођен у Риму (Италија), одрастао у Њујорку, школовао се и радио у Београду, а већ 25 година живи и ради у Торонту.

Стипе Думић је у свет уметности “узлетео” још као студент ваздухопловства када је излагао у авангардном Студентском културном центру (СКЦ) међу првим концептуалистима, сада већ познатим широм света, међу којима је и Марина Абрамовић. Тако је спојио две највеће љубави – сликарство и авионе, баш као и чувени Антоан де Сент Егзипери – писање и летење. Стипина апстрактна слика је у великој мери инспирисана природнм светом и филтрирана кроз његов унутрашњи пејзаж.

Након учешћа на бројним групним изложбама, неколико галерија у бившој Југославији понудиле су му самосталне, па су слике са потписом “Стеве” стигле у приватне колекције широм света: Њујорк, Брисел, Беч, Париз, Москву…

Стипе је један од чланова оснивача београдске Групе 143, основане у марту 1975, која је била последњи строго концептуално оријентисани уметнички колектив у бившој Југославији. Главна идеја Групе 143 била је понудити креативну платформу младим уметницима и историчарима уметности да развију своју уметничко-теоријску компетенцију.

“Наш унутрашњи свет маште једнако је постојан као и спољашни, можда и више будући да се не мења и не умире као и спољни. Како је машта неодвојиви део уметничког дела, али и техничке креативности, често сам сликајући у протеклих пет деценија бежао од реалности у други свет испуњен лепшим бојама. И када се тако нађете у свету који није ваш, на неком непланираном месту, увек сте у свом дому, макар он био далеко од вас”, рекао је Думић поводом отварања изложбе у Торонту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here