Mesto za reklamu

30.11.2018.

То што су амерички државни секретар Мајк Помпео и саветник Беле куће за националну безбедност Џон Болтон позвали Србију и Косово да постигну договор и у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем оценили да је “време за то”, не значи да је договор близу, оценио је професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону Данијел Сервер.

“Није лоше да позивају на постизање договора, али не видим да је овај моменат нешто посебно и сматрам да позивање на постизање брзог решења може бити контрапродуктивно…Само то што кажу да ’договор треба постићи што пре’, не значи да ће се то и десити. И не делује ми убедљиво. Надам се да иза тих речи има и неке суштине…Обе стране треба да седну и реше отворена питања, али не видим никакве показатеље да се то сада дешава”, рекао је Сервер за Глас Америке.

Професор на Џонс Хопкинсу изнео је и тврдњу да је “Тачијева нова идеја о ’дефинисању граница’ боља од идеје о ’корекцији’ или етничкој подели”, а предложио је и “демаркацију границе”.

“Зна се где је граница Косова. Кључно питање неће бити њено одређивање, већ њена демаркација. Наравно, када се ради демаркација увек се мора рачунати на мање корекције, јер не може граница да пролази кроз нечију дневну собу. Рецимо, Македонија и Косово су то урадили и било је успешно и две земље су побољшале односе”, рекао је Сервер.

Он је оценио да “Косово и Србија нису ближе договору, између осталог и због царина које је Приштина увела на српску робу и хапшења осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића”.

Нагласио је да је “за даље разговоре кључна политичка воља председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, а да “дијалог не мора нужно да се води у Бриселу”.

“Ако лидери имају политичку вољу, има много места на којима могу да се састану. У Бриселу, па и без медија, и у Вашингтону има неколико ’Старбакс’ локала у којима могу да седну и да се договоре. Мислим да обојица председника имају јако добре разлоге за договор. Србији ова ситуација шкоди када је реч о чланству у ЕУ, а такође спутава Косово на путу ка ЕУ. Мислим да ће притисак на двојицу лидера бити велики, али ако имају политичку вољу да се састану – место није проблем. Ево, могу и у мојој канцеларији ако желе”, закључио је Сервер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here