Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је данас од последица заразе коронавирусом у КБЦ „Драгиша Мишовић“ преминула још једна особа старости 60 година, што је трећа жртва ове болести у нашој земљи, најавивши драстично увећање тестирања које се може очекивати за 48 часова.

Вучић је на Конференцији за новинаре, на којој је учествовала и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и чланови кинеског експертског тима за борбу против коронавируса, који су пре два дана допутовали у нашу земљу, прецизирао да преминула женска особа није имала тежу клиничку слику.

Он је рекао да се број оболелих повећава из дана у дан, а такав се утисак стиче и због лоше методологије, по којој смо саопштавали два пута дневно број заражених, истичући да ће се сада то чинити једном, у 15 часова, онако како то раде друге европске земље.

Надлежни су се до сада трудили и делимично успели да, не само уз надзор, већ и уз кључну улогу лекара, успоре пандемијску криву, како не би дошло до експоненцијалног раста оболелих, као што је случај у неким земљама, указао је председник.

Вучић је најавио, након разговора са кинеским стручњацима, промену приступа у борби против коронавируса, која подразумева већи број тестирања, али и изолацију и лакше оболелих људи.

Кренућемо на масовна тестирања, а њихово драстично увећање може се очекивати за 48 часова, поручио је Вучић и навео да имамо довољно тестова за прве дане драстичног увећања, а у међувремену добићемо нове тестове и људе који могу да их спроведу.

Према његовим речима, из разговора са кинеским стручњацима представници државе су много тога сазнали, а било је речи о три ствари – како и на који начин да здравствено, медицински третирамо и нападнемо коронавирус, које су додатне мере које држава може и мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обави свој посао, као и економске мере да се олакша криза, односно омогући да грађани преживе период и имају пристојну будућност у земљи.

Вучић је, истичући да је прихваћен кинески модел, рекао да је ово што је планирано тешко урадити, да ће бити много проблема у техничком смислу, али да ће се држава борити дупло снажније него до сада.

Оно што је потребно јесте потпуно поштовања мера, с тим што се полицијски час не мора проширивати, већ људи морају бити дисциплинованији, објаснио је он и најавио да ће полиција пооштрено контролисати људе у изолацији, који могу да очекују казне од 3 до 12 година затвора за кршење ове мере.

Такође, председник је најавио да ће се спроводити тријажа уз помоћ кинеских експерата, при чему ће лакши болесници бити смештани у посебну изолацију са много излаза и улаза.

Спремни смо, како је поручио, да одмах 3.000 кревета направимо за најлакше болеснике, да испратимо њихову болест од почетка до краја, а то ће бити или на Београдском сајму или у Студентском граду у Београду, у Хали Чаир у Нишу, Спенсу у Новом Саду.

Одлука о овом биће донета сутра, најавио је он и прецизирао да ће се за средње болеснике користити неинвазивни респиратори, а за теже инвазивни клинички респиратори, којих имамо све више.

Председник је пренео да су кинески стручњаци истакли да су задовољни нашим терапијским протоколима и тиме што лекари користе лек Хлорокин, најавивши да ће разговарати са представницима компаније „Галеника“ да почне да производи поменути лек, иако га имамо за хиљаде болесника.

Оно што ћемо морати да постигнемо јесте стриктна изолација сваког оболелог уколико не желимо да нам се понови сценарио Италије и Шпаније, нагласио је он и указао на то да је неопходно да будемо агресивнији, јер смо се до сада само бранили.

Србија ће, захваљујући подршци Кине, али и набавци респиратора на другим странама, за 10 до 15 дана, пропорционално броју становника, бити међу првих 20 земаља по броју ових медицинских апарата, рекао је Вучић.

Он је објаснио да нам је НР Кина дала значајну количину респиратора, док смо део од њих и купили, нагласивши да морамо да набавимо и неинвазивне респираторе за лакше болеснике, како не би дошли у ситауцију да морамо да бирамо чији ћемо живот да спасимо.

Према његовим речима, наша земља рачуна и на помоћ Кине у даљој набавци опреме, али и када је реч о експертском знању и лековима.

Следеће седмице, како је најавио, имаћемо бар 20 милиона хирушких маски, будући да смо преоријентисали рад наших предузећа и покренули производњу маски.

Председник је, одговарајући на питање да ли се, након разговора са кинеским стручњацима, разматра могућност да се изолују градови и региони, рекао да се размишљало о томе да се изолује Београд и посебно 10 општина које су жариште.

Чим то буде потребно, ми ћемо то урадити, поручио је Вучић и указао на то да ће од сада све мере бити донете на основу разговора са кинеским стручњацима.

Истовремено, председник Србије је саоштио да ће пензија за март бити исплаћена у целости 10. априла, уместо у два дела, како се иначе исплаћује, а уз то ће бити исплаћена и најављена помоћ од 4.000 динара.

Такође, ни плате неће бити смањиване, јер Србија има новца и нема проблема са ликвидношћу, поручио је он и додао да ће наша земља у наредним данима одлучивати о даљим мерама јер се до сада гледало како да се ублажи трагедија, а да се сада креће у контранапад.

Председник Републике је најавио да ће за десетак дана бити предложен озбиљан економски програм за превазилажење кризе, наводећи да ће бити издвојенe од 2,5 до 4,5 милијарди евра, пре свега за јачање приватног сектора, туризма, услуга, предузетништва, пољопривреде, односно свих грана привреде које су највише претрпеле.

Према његовим речима, на подршку ће моћи да рачунају само они који не буду отпуштали запослене док траје кризни период, уз напомену да држава неће плаћати онима који своју досадашњу неликвидност желе да покрију овом ситуацијом.

Он је изразио уверење да ће и ове године Србија имати БДП међу прве три земље у Европи, и истовремено пренео захвалност бројним фирмама које су издвојиле средства за помоћ у овим тешким тренуцима.

Вучић је још једном апеловао на све грађане да остану код куће, и исказао захвалност свима који су дисциплиновани, који се боре и вредно раде, јер је смисао свих уведених мера да се сачувају животи.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо пренела је да ће ове недеље у Србију стићи још један контигент помоћи у виду медицинске опреме и материјала из те земље, при чему ће Амбасада Кине бити у контакту са Владом Србије и председником Вучићем.

Она је додала да су кинески лекари, који су дошли да помогну Србији у борби против коронавируса, у последња два дана имали интензивне састанке са српским колегама и да су им пренели савете и искуства у вези са епидемијом тог вируса.

Амбасадорка је пренела захвалност председнику Републике и српском народу на поверењу које су у овој ситуацији указали Кини и кинеским стручњацима.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here