Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Држава ће настојати да будућа законска решења у области рада обухвате све облике радног ангажовања које доноси дигитална трансформација, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић., отварајући конференцију “ The Economist – Свет у 2019”.

Такав рад, како је навео Ђорђевић, подразумева мање трошкове за послодавце, прилагођавање потребама тржишта и повећање профита, а за запослене значи лакше усклађивање породичног живота и рада. Према његовим речима, свакодневним развојем информационих технологија све већи број људи може да ради “на даљину”, односно од куће, користећи нове технологије.

Министар је, поводом Поглавља 19, које се тиче социјалне политике и запошљавања, рекао да је у току израда трећег нацрта акционог плана који ће Европској комисији бити достављен крајем ове, односно почетком 2019. године.

Ђорђевић је, говорећи о плановима ресорног министарства за 2019. годину, најавио развијање интегралне социјалне заштите и унапређење услуга и стручног рада, те прелазак на модел услуга у заједници, као што су дневни боравци, помоћ у кући и сервис персоналних асистената.

       Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је да наша земља у будућности може да пружи најбољи амбијент за развој шампионских компанија у области иновација. Рекао је да Србија прати процесе у Европи и своју развојну политику усмерава у правцу изградње паметне индустрије која ће стварати нову вредност на глобалном тржишту.

Србија, како је нагласио, има моћан образовни ресурс, будући да су инжењери мотор сваке индустрије, нагласивши да наша земља своје развојне програме усмерава ка индустрији знања, иновацијама и иновационом предузетништву. Према његовим речима, будућност Србије је у вештачкој интелигенцији, роботици и дигитализованој производњи. Он је најавио да ће у 2019. години бити настављено спровођење програма за развој иновација и подизања иновационих капацитета српске привреде и друштва, напомињући да буџет за наредну годину предвиђа раст издвајања за развој навреднијег ресурса, а то је знање.

На Конференцији су говорили и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, а у уводном делу учесницима су се обратили и министар одбране Александар Вулин и директорка Уницефа у Србији Регина Де Доминицис.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here