Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са директором Светске банке за финансије, конкурентност и иновације Алфонсом Гарсијом Мором о структурним реформама и економским резултатима Србије.

На састанку је било речи и о спровођењу текућих пројеката у сарадњи са Светском банком и плановима за будућу сарадњу у току ове и у наредним годинама.

Председница Владе је истакла да ће Србија ове године наставити са стабилним растом БДП-а, као и да се очекује остваривање пројектованог раста од 3,5 одсто.

Према њеним речима, Србија је улагање у образовање и развој модерне привреде кроз дигитализацију препознала као кључне области одрживог развоја, које ће бити фокус ове владе у наредном периоду. Она је известила представнике Светске банке о томе да се интензивно ради на модернизацији Пореске управе, уз напомену да се у наредним данима очекује усвајање сета закона који ће подстаћи даљи раст електронске трговине, док се на јесен очекује усвајање више закона из области интелектуалне својине и инвестиционих фондова.

Брнабић је, такође, навела да је покренут Фонд за науку, чиме је омогућено конкурентно финансирање науке, при чему је најавила већа улагања у поменути фонд у наредним годинама.

Директор Светске банке за финансије, конкурентност и иновације је, наводећи разлоге своје посете, истакао да ова финансијска институција жели да пружи подршку капацитетима које Србија има, како би успешно стабилизовала своју привреду и убрзала тренутни раст.

Према његовим речима, за Србију је важно да настави са макроекономским реформама и створи доминантнији приватни сектор, при чему је за даљи напредак неопходно повећање конкурентности, пре свега у области технологија и иновација, али и пољопривреде. Он је, похваливши резултате које је Србија постигла у оквиру електронске управе, још једном нагласио њену улогу у стварању подстицајног пословног окружења и транспарентне и ефикасне јавне управе.

Саговорници су постигли сагласност о томе да је даље улагање у науку и научне пројекте уједно и најсигурнији начин инвестирања у будућност земље.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here