Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Поводом писма председнице владе Ане Брнабић УНС-у, у којем тражи савет шта да уради када је њена изјава на једној телевизији пренета као одговор на питање “које јој није постављено”, удружење позива премијерку да омогући да Влада усвоји Медијску стратегију у којој ће Савет за штампу имати значајну улогу и да прихвати позив телевизије Н1 да гостује у њиховим емисијама.

Удружење новинара Србије је оценило да је одговор на питање које је премијерка упутила у писму лак, као што је лако утврдити да “Н1 није поштовао основна правила новинарства”.

“Могли сте да упутите деманти, да се обратите судовима части удружења новинара, или да, ако је вест објављена и на сајту Н1, пошаљете жалбу Савету за штампу”, одговорио је УНС Брнабићевој пошто их је она упитала шта да уради када је њена изјава на једној телевизији пренета као одговор на питање “које јој није постављено”, а да то сутра не буде “нови повод за напад на мене лично и Владу коју водим под оптужбом да вршим притисак на медије”.

Пошто председнице Владе у писму није навела на коју телевизију мисли, УНС је претпоставио да је реч о Н1, “с обзиром на чињеницу да је то једина телевизија са великом гледаношћу која критикује Вашу владу и да су државни органи у сталном сукобу са њом”.

“У међувремену је наша претпоставка потврђена, пошто се уредништво Н1 извинило због ‘грешке у вестима‘ у вези са вашом изјавом и позвало Вас да прекинете игнорисање те телевизије и почнете да гостујете у њиховим емисијама”, наводи се у саопштењу.

УНС указује да је Савет за штампу једино саморегулаторно тело за етику у новинарству коме се сви грађани, па и председница владе, могу обратити ако сматрају да су им извештавањем штампаних и онлајн медија повређена права или да су ти медији прекршили Кодекс новинара Србије.

“Недавно се Комисији за жалбе Савета за штампу обратио и министар Владан Вукосављевић, показавши да има поверење у суд овог тела. Тим више нас чуди што је Ваш кабинет избацио помињање Савета
за штампу из нацрта Медијске стратегије без образложења и без
консултовања са радном групом која је писала тај нацрт”, подсећа УНС.

Удружење новинара Србије верује да после ситуације у којој се нашла, председница владе боље разуме зашто је важно да извршна власт подржи даље јачање Савета за штампу и поштовање етичког кодекса новинара, који јасно наводи да је обавеза новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност.

Зато позива премијерку да омогући да Влада усвоји Медијску стратегију у којој ће Савет за штампу имати значајну улогу.

“Као што смо навели у саопштењу поводом ненајављеног доласка опозиционог лидера Марка Бастаћа у редакцију новина Ало, политичари у односу на медије имају иста права као сви грађани али веће обавезе”, пише у саопштењу.

Основна обавеза сваког политичара, а пре свега оног ко је на власти, јесте да трпи критику медија, наводи УНС.

Удружење новинара Србије поручује Брнабићевој да, ако није спремна да трпи критику, онда политика можда није посао њу.

Напомиње да под критиком не подразумева измишљање питања и “лепљење” одговора на сасвим друга питања, што се, како оцењују, овог пута десило и што Н1 назива грешком.

Ипак, УНС позива премијерку Брнабић да прихвати позив телевизије Н1 и гостује у њиховим емисијама, јер је реч о “јединој телевизији која критикује рад Ваше владе и зато што је важно разговарати с онима који другачије мисле, чути њихову аргументацију и водити дијалог”.

“Стање непрестаног сукоба може нас све довести до грешака које, за разлику од ове коју је направио Н1, неће бити могуће исправити”, закључује се у саопштењу.

„Српска стварност“ / УНС, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here