Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Медијска ситуација у Србији се погоршава, а власт гуши независне медије зато што их се боји – каже Гулноза Саид, директорка програма за Европу и Евроазију у Комитету за заштиту новинара (ЦПЈ) из Њујорка, поводом Светског дана слободе медија.

Наша генерална оцена медијских слобода у Србији је слична оцени организација које сте поменули. Ситуација са истраживачким новинарима, независним медијима и онима који критикују власт је све гора и све је теже из Србије извештавати слободно –Дефинитивно можемо да кажемо да се медијска ситуација погоршала. Веома је тешко да слободно извештавате, а посебно да истражујуете теме повезане са владиним званичницима. Неколико новинара је добијало претње и то показује колико је тешко извештавати о корупцији у влади – истиче Гулноза Саид, директорка програма за Европу и Евроазију у Комитету за заштиту новинара (ЦПЈ) из Њујорка, поводом Светског дана слободе медија.

У свету је у 2018. убијено најмање 95 новинара. Амерички Комитет за заштиту новинара наводи да је, према броју ухапшених новинара, на првом месту Турска са 68 притворених прошле године. У Кини је у затворима 47 новинара, у Египту 25, а у Саудијској Арабији и Еритреји по 16.

Поводом Светског дана слободе штампе, Уједињене нације желе да пошаљу поруку о важности слободне штампе за демократију, поготово у време избора, преноси Би-Би-Си.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес поручио је да ниједна демократија није потпуна без приступа транспарентним и поузданим информацијама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here