Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Тесном већином гласова у Европском парламенту, Урсула фон дер Лејен изабрана је за нову председницу Европске комисије и постала прва жена на челу те институције. У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу. Новој председници ЕУ председник Србије Вучић упутио честитке.

Немачка политичарка Урсула фон дер Лејен изабрана за нову председницу Европске комисије. За њу су гласала 383 од 733 присутна посланика Европског парламента. Европски парламент, иначе, укупно има 751 посланика.

Гласање је било тајно, убацивањем папира у кутије. Фон дер Лејенова је изабрана врло малом већином, добила је свега девет гласова више него што је било потребно да би имала већину за избор за председницу ЕК.

То значи да многи чланови и оних политичких групација које су званично обећале подршку Урсули фон дер Лејен нису гласали за њен избор.

У првом обраћању након избора, Фон дер Лејенова је обећала уједињену и снажну Европу.

“Поверење које сте ми указали је поверење у уједињену и снажну Европу, од истока до запада, од југа до севера”, рекла је нова председница ЕК, преноси Ројтерс.

Указала је да је то велика одговорност и да њен посао почиње одмах.

“Радимо заједно и конструктивно како бисмо створили уједињену и снажну Европу”, поручила је Фон дер Лејенова.

Фон дер Лејенова је претходно на дебати у Европском парламенту покушала да добије што ширу политичку групу различитих партија, а у говору је указала на неке своје приоритете.

Како би ту ширу подршку добила, говорила је о ургентности борбе против климатских промена, о потреби за социјално праведнијом Европом, мерама као што су минимална зарада на нивоу Европске уније, реформама институција, реформама миграционе политике и о потреби да се ЕУ чврсто држи владавине права.

Након проглашења Урсуле фон дер Лејен за председницу ЕК, следи избор нових комесара, а рад на томе почеће у наредним недељама како би у септембру и октобру сви комесари били представљени појединачно пред Европским парламентом и одобрени од парламентараца.

Честитка Вучића

Председник Србије Александар Вучић упутио је честиткy новоизабраној председници Европске комисије Урсули фон дер Лејен.

“Уверен сам да ћете на најбољи начин бранити интересе Европске уније и промовисати њене универзалне вредности. Надам се да ћете, радећи на томе да уједињена Европа постане још боље место за живот, подржавати и нас који желимо да постанемо њен део”, наведено је у Вучићевој честитки.

Честитике Урсули фон дер Лејен упутили су и европски званичници.

Нова комисија треба да почне са радом 1. новембра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here