Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У Скупштини Београда је уручена награда “Невен”, најстарије признање за књижевност за децу и младе у земљи и региону, а додељују је Пријатељи деце Србије. Традиционално у Дечјој недељи уручено је и признање “Добра играчка”.

Награда “Невен” за белетристику припала је роману “Сазвежђе виолина” Весне Алексић, у издању Креативног центра. То је емотивна прича о одрастању, пријатељству, уметности, рату и поп-култури.

“Двадесет година је прошло од рата и од бомбардовања, појавила су се нова деца која немају појма о томе, и њима је намењена ова књига. Овде се говори о неким трагичним данима али књига свакако и има ту оптимистичну поруку да је оно што нас може увек спасти, музика”, каже Весна Алексић.

Александар Золотић награђен је за илустрацију књиге “Неко се уселио у ону стару вилу” Уроша Петровића у издању Лагуне. Његов рад је филмичан, са раскошном сценографијом, јаког колорита и добро је усклађен са текстом.

“Преносити Урошев свет у виду цртежа на папир је било јако занимљиво, посебно што је у овој ситуацији то био један посебно измаштан свет који се граничи мало са стимпанком, са нечим што се можда не среће толико у нашем издаваштву. Имао сам потпуну слободу, ликови су били феноменални, потпуно другачији од било чега што сам радио до сада”, каже Золотић.

“Невен” за популарну науку припао је књизи “Шест немогућих ствари пре ручка” Марије Мишић, у издању Радио-телевизије Србије. Настала је из истоимене рубрике емисије Радио Београда “Корак до науке”, инспирисана крилатицом из књига о Алиси, а у част Луису Керолу.

“Шест немогућих ствари су заправо занимљивости, оно што не изгледа могуће, вероватно а наука каже да је сасвим реално и објашњава како је реално и како до тога доћи”, каже Марија Мишић.

Признање и могућност коришћења знака “Добре играчке” добили су: друштвена игра “Револуција кључ” и дидактичка активна табла “Андрамоље”.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here