Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У циљу очувања језичког идентитета Срба који живе у Монтреалу у Канади, школа „Свети Сава” и библиотека „Стеван Јорговић” удруженим снагама организовале су од септембра 2019. до фебруара 2020. године интензивни, интерактивни програм за учење српског језика и ћириличног писма „Језиковање”. Програм („ковање језика”) је намењен деци, омладини, али и свима онима који желе да науче ћирилицу и освеже знање српског језика.

Укупно је у току пројекта oдржано 15 радионица на којима су деца научила свих 30 слова ћирилице.

Из недеље у недељу, деца су се дружила са глумцима, професорима језика, писцима, сликарима, графичким дизајнерима, научницима, пилотима, васпитачима, докторима, учитељима, библиотекарима, који су им кроз различите приступе приближили српски језик и научили их по два ћирилична слова. Сваки час пратила су интересантна вежбања повезана са професијом предавача.

Програм се показао као веома успешан, узевши у обзир број полазника који је оборио рекорд до сада уписане деце у нашу школу, и што је још важније, број се није осипао током хладне, канадске зиме, као претходних година. Оно по чему се програм Језиковање издваја јесте приступ који у обзир узима латинично предзнање полазника програма. Велика већина деце већ зна латинично писмо будући да су у Квебеку два званична језика француски и енглески. Савет родитеља упоредио је програм Језиковање са култном образовном ТВ серијом Коцка, коцка, коцкица.

Након мартовског распуста школа наставља са радом наредних пет седмица. Фокус наставе биће на савладавању читања.

У оквиру Језиковања одржане су и три радионице под називом: Научи како да представиш своју изузетност на којима су полазници учили како да оставе најбољи утисак на саговорника, да импресинорају слушаоце и посматраче током интервјуа, презентације пројекта и сл. Предавач је била млада глумица Валентина Тина Миливојевић, а пројекат је подржала Управа МСП за дијаспору.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here