Mesto za reklamu
  1. 0 04. 2020.

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала МУП-а ухапсили пет особа због основане сумње да су извршиле кривична дела превара и прање новца.

У сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и полицијама и тужилаштвима Немачке, Аустрије и Бугарске, као и институцијама за правосудну и полицијску сарадњу Европске уније Евроџаст и Еуропол, ухапшени су З. М. (1983), М. Б. (1984), Ф. И. (1989), С. Ш. (1971) и А. Ђ. (1994), сви из Београда.

Сумња се да су они у дужем временском периоду, заједно са саизвршиоцима из Бугарске, Аустрије и Немачке, вршили сложене финансијске преваре помоћу рачунарске мрежне платформе за трговину лажним берзанским инструментима плаћања, као и да су лажно представљали кретање цене акција путем лажних агената брокера који су радили у телефонским центрима за позивање оштећених.

На тај начин, осумњичени су наводили грађане из више земаља Европске уније да уплате што веће износе новца на име лажне купопродаје акција.

Како се сумња, пошто су оштећени уплаћивали већи износ новца, осумњичени су им после одређеног периода приказавали како су, наводно, наведене акције у потпуности изгубиле вредност, односно да су оштећени изгубили уложена средства.

На тај начин осумњичени су, заједно са саизвршиоцима из других земаља, оштетили више хиљада особа за више од 60.000.000 евра.

Полиција је приликом претреса станова као и пословних просторија фирми “Select X” и “I-source” у Београду које осумњичени користе, одузела информатичку опрему и три путничка возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here