Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

После шетње учесници протеста под слоганом “Сви као један – 1 од 5 милиона” вратили су се пред Скупштину Србије на Тргу Николе Пашића.  Окупљенима су се овога пута обратили лидери опозиције. Прочитани су захтеви протеста и дат рок представницима власти да на њих одговоре у року од шест дана или ће и следеће суботе бити организован овакав скуп.

Председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић захвалио се окупљним грађанам „за храбро срце да данас буду у Београду и покажу зубе режиму. “Ви сте лидери протеста”, истакао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао да данашњи протест имају неколико порука. “Уједињена опозиција, сви као један против издајничке и лоповске власти. Друго, они су на свим режимским медијаима говорили о насиљу, фашизму, а ви сте показали пристојно, ненеасилно, пристојно лице Србије. Ви сте нормална Србија, они су ненормална Србија”, истакао је Обрадовић.

Председник Народне партије Вук Јеремић поручио је да ће овај 13. април “сви памтити као дан када се у Србији упалило светло, када је Србија почека да се буди из кошмарног сна у који су је гурнули њени најлошији изданци”.

“Очи и уши света су данас са нама у Београду, пажљиво гледају и слушају да ли је то то”, рекао је Јеремић.

“Један филозоф је рекао нема те силе на свету која може зауставити праву идеју. Идеји слободе у Србији је дошло време, ми смо овде, идемо даље, никад више погнуте главе, никад више са страхом у очиам, ниакд више без вере у себе. Дан победе је близу. Живела победа, живела слобода, живела Србије”, поручио је Јеремић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да власт почива на лажном патриотизму.

“Фабрика лажи је једина која ради пуном паром у три смене. Стално говори о насиљу, а она спроводи насиље над свима, над грађанима, инистуцијама, правом. Хоћемо нормалну и уређену државу у којој ће свако од вас бити достојанствен грађани. Не желимо да живимо у Србији у којој постоје грађани првог реда”, истакао је Лутовац.

Лидер Нове странке Зоран Живковић каже да је Србији фалио шести октобар и да је и сам крив за то. “Требало је тада да завршимо посао”, додао је Живковић.

“Сигуран сам да један човек који данас није међу нама, када би могао да нас види вратила би му се нада, храброст, жеља да Србија поново буде нормална држава”, рекао је Живковић и позвао окупљене да дају велики аплауз Зорану Ђинђићи који је инспирација.

Присутнима се обратио и народни посланик Јован Јовановић који је рекао да после 15 година, ово је први пут да се Србија налази на листи делимично слободних змаља, а не слободних.

“Оно што нас све повезује на бини поред свих разлика … је да се боримо за слободне и поштене изборе. Ви сте се изборили са свим лажима, са лажним диопломама, градоначелницима, председницом Народне скупштине, вама је све јасно. Позивам оне људи који се себе сматрају елитом знања. Елита је стуб овог режима, од ње зависи. Њих позицвамо да прекину ћутање и да нам се придруже”, рекао је Јовановић и истакао:

“Ово је последњи воз да Србију вратимо у колосек нормалности, да Србија продише. Морамо да заједно истрајемо у борби за слободне и фер изборе, сви као један како се и зове овај скуп”.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић поручио је да је “велика битка пред нама јер имамо опасног противника”.

“Молим вас да никада не одустанемо, јер то како се понашамо дефинише наш однос према будућности. Народи постоје јер имају заједничку идеју о животу у будућности. Наша идеја је борба за слободу, борба за демократију, а претпоставка за то је борба против Вучићевог режима, нема предаје”, рекао је Тадић.

Лидер левице и члан СзС-а Борко Стефановић позвао је Александра Вучића да изађе да види снагу целе Србије у Београду.

“Погледајте људе који су долазили како су знали и умели, који су испунили овај трг снагом и истрајношћу, са жељом да никада више не буде ни каква је сада, ни каква је била.

Да буде боља, да буде снажна, праведнија, да буде изграђена за људе који немају посао да га добију, за људе који су сиромашни, да не буду сиромашни, да људи на медијима могу да чују и другачије мишљење”, истако је Стефановић.

На крају протеста дат је рок од шест дана, до следећег петка, да представници власти одговоре позитивно на захтеве протеста, а ако не одговоре позивају на скуп следеће суботе у још већем броју.

Захтеви: Изборни услови, нови састав РЕМ-а и руководства РТС

На протесту „Један од пет милиона“ опозиција је затражила формирање заједничке комисије за дефинисање фер и поштених изборних услова.

Други захтев је избор новог састава РЕМ-а, како је саопштено, на равноправним основама, на предлог одборничких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијама информативног програма РТС и РТВ, који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности, а које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Организатори протеста су, како је речено, спремни за разговор и договор са надлежним државним органима око остварења свих тих захтева, који су прочитани на протестном скупу испред Народне Скупштине.

„У наредним данима уједињена опозиција ће изабрати своје представнике за све три радне групе. У делегацијама опозиције за покретање дијалога за ове три теме биће представници не само опозиционих политичких странака, покрета, удружења грађана већ и представници струковних удружења“, поручено је на протесту.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here