Mesto za reklamu
  1. 0 09. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписали су данас у Белој кући са председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом Споразум о нормализацији економских односа.

Вучић је у обраћању новинарима након потписивања поменутог документа истакао да и даље постоје огромне разлике између Београда и Приштине, али да је потписани споразум огроман корак напред.

Он је објаснио да је делегација Србије потписала билатерални споразум са САД о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права.

У тексту Споразума нема тачке десет, нема признања Косова, поновио је председник и оценио да је ово добар споразум за Србију.

Вучић је нагласио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Американци су се, како је објаснио, кроз билатералне споразуме са Србијом и Приштином обавезали на то да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Према његовим речима, договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката.

Такође, председник је пренео да се две стране слажу да ће заједно са америчким департментом енергетике и са другим органима америчке владе да раде на студији изводљивости која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газиводе.

Он је подвукао да је веома важно да Американци ураде студију изводљивости како бисмо могли да добијемо део енергетских извора – струју и воду.

На нашој територији Газиводе су нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Струја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично решење, а у Приштини је изазвало немире, рекао је Вучић.

Председник је указао на то да српска делегација има важне економске разговоре иза себе, и да сада следе тешки разговори у Бриселу, где ће се на дневном реду наћи економске теме, али и Заједница српских општина.

Он је пренео да ће из Вашингтона отпутовати одмах у Брисел, и поновио да се делегација Србије снажно борила и да није обавила лош посао за своју  земљу.

Вучић је навео да је делегација наше земље, након потписивања Споразума, имала дуг билатералан сусрет са председником Трампом, и поновио да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

Он је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, у складу са чим је поновио позив америчком председнику да посети нашу земљу, што би био први пут после доласка Џимија Картера.

Церемонији потписивања Споразума између Београда и Приштине, поред председника Србије, премијера привремених косовских институција и председника САД, присуствовао је и потпредседник САД Мајк Пенс.

Такође, били су присутни и специјални саветник председника САД Ричард Гренел, амерички сенатор Рон Џонсон, саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен, као и специјални саветник председника САД Џаред Кушнер.

Потписивању у Овалној соби присуствовали су и чланови делегације Београда – министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here