Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Присталице и противници председника Белорусије Александра Лукашенка су једни поред других протестовали на тргу Независност. Колоне противника Лукашенка су претежно чиниле девојке и жене.

Неочекиван сусрет са мањом групом присталица Лукашенка, која је певала белоруску химну, се догодио на пола пута. Колону противника Лукашенка су чиниле жене, које су се данас првобитно окупиле поред Комаровске пијаце, одакле су кренуле ка тргу Победа, а затим ка тргу Независност. Две колоне су прошле једна поред друге без икаквих реакција и агресивних парола. Неки учесници су својим „опонентима“ махали.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око 7.000 демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и више од 130 припадника полиције. Представници власти су саопштили да су погинуле три особе. У Министарству иностраних послова Белорусије су изјавили да такву информацију нису потврдили.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here