Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Чланови КУД-а “Коло”-Баден (Швајцарска) позвали су све заљубљенике фолклора да дођу на њихове пробе и радионице. Велики одзив, пре свега родитеља и малишана, обрадовао је чланове овог културно-уметничког друштва, које, још мало, слави 40. рођендан.

Радионице су водили кореографи и уметнички руководиоци Дејан Инђић и Ненад Сокић, а из Крагујевца, специјално за ову прилику, дошла је кореограф и етнолог Славица Михаиловић.

Славица Михаиловић са најмлађим члановима друштва

Славица Михаиловић се бави фолклором целог живота, добитница је Вукове награде и неко ко је, како она каже, растао са КУД-ом Коло Баден. Председник КУД-а Коло Баден Карло Ђурић, такође је један од кореографа најмлађим члановима.

Екипа Радио Круга посетила је ово дружење и имала част да га боље упозна. Разговарали су са председником, кореографима и члановима друштва и стекли утисак да су дошли у организовану породицу која зна колико је важно сачувати корене у далеком свету. Јер фолклор није само реч или само игра, већ школа која нас учи животу, како је рекао председник КУД-а Карло Ђурић.

Кореографи Ненад Сокић и Дејан Инђић објаснили су да све потиче из детињства и породице, да је најважније васпитање које ће нам културу чувања усадити дубоко у наше биће.

Славица Михаиловић је дугогодишни етнолог и кореограф. Пропутовала је свет и у многим културно-уметничким друштвима оставила трага. Несуђена правница је сву љубав и посвећеност уткала у свој животни позив и преносила годинама своје знање нашим друштвима у свету и матици.

“Народне игре имају немерљив значај за развој детета. Да, и психички и физички, јер надмашују ону основну потребу за активношћу детета и кретањем тако што обухватају све облике кретања. Најпре ход, па трчање и скокове. Играњем народних игара кроз различит спектар кореографија, комбиновање са народном ношњом и кратким интервалима у облачењу истих тело детета се развија и побољшава његова моторика. Све то доприноси развоју координације, технике покрета детета, а омогућава и стицање брзине, снаге, истрајности, спретности и издржљивости. Народне игре спречавају лоше држање тела. Фолклор је и школа живота.

Игра је и средство за развијање карактера. Посебно се односи на сналажљивост, смелост и упорност. Играјући, дете постаје сналажљивије, стиче потребну брзину и координацију покрета, ритмичко изражавање уз музику, а јавно наступ доприноси самопоуздању. Уједно, развија се колективни дух и дисциплина која у комбинацији са учењем културе и традиције свог и других народа, даје квалитативно напредовање у психичком развоју детета”, каже Славица Михаиловић.

„Српска стварност“ /Виолета Алексић, “Радио Круг”, Швајцарска /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here