Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

У свету је потврђено 3.138.895 случајева инфицираних вирусом ковид 19, преминуло је 218.010 особа, а опоравило се 956.064 пацијената, преноси портал Ворлдометерс.

Коронавирус у свету:

Највише заражених и преминулих је у САД, где живи 329,1 милион људи и које се налазе на првом месту по броју заражених вирусом корона, оболело је 0,3 одсто становништва, док је зараза узрок смрти код 0,02 одсто.. Број умрлих премашио је 59.000, регистровано је 1.035.765 заражених. а од инфекције се опоравило 142.238 људи.

Број преминулих од последица вируса корона у Америци премашио је број жртава које је та земља имала током рата у Вијетнаму.

Број новооболелих постепено се смањује у Италији, Шпанији и Француској које су у Европи највише погођене, а власти тих земаља ублажавају рестриктивне мере уведене ради спречавања ширења коронавируса.

Русија се нашла међу првих десет земаља по броју заражених вирусом корона у свету. Међутим, короном је заражено само 0,07 одсто становништва, док је ковид 19 био узрок смрти код 0,0007 одсто (на 143,9 милиона становника), сведоче подаци Уједињених нација и Универзитета „Џон Хопкинс“.

Како се наводи, само Кина бележи нижи удео са 0,01 одсто заражених и 0,0003 одсто умрлих. Према подацима УН, у Русији је 2019. године број становника износио 143,9 милиона људи, а у Кини 1,42 милијарде.

Више од 26.000 умрлих у Британији

Број смртних случајева од последица ковида 19 у Братинији достигао је 26.097.

По први пут у укупни биланс укључени су умрли који су претходно су били позитивни на тесту за коронавирус.

У последњих 24 часа умрло је још 765 особа.

Милијарду и по људи у ризику да остане без егистенције

Око половина свих радника широм света у ризику је да изгуби средстава за живот због пандемије Kовида-19, упозорила је Међународна организација рада (ИЛО).

Реч је о више од 1,5 милијарди људи, пренео је Би-Би-Си.

ИЛО наводи да су у највећој опасности они који неформално раде и радници у малопродајном сектору, производњи и прехрамбеној индустрији.

Већ је две милијарде неформалних радника добило просечно 60 одсто мање плате током првог месеца пандемије.

“За милионе радника, одсуство прихода значи да нема хране, нема безбедности и нема будућности. Милиони предузећа широм света једва дишу”, упозорио је генерални директор ИЛО Гај Рајдер.

“Они немају уштеђевину или приступ кредиту. То су права лица света рада. Ако им не помогнемо, они ће једноставно пропасти”, истакао је Рајдер.

Швајцарска од 11. маја ублажава мере

У Швајцарској ће од 11. маја бити ублажене мере које су уведене ради спречавања ширења ковид 19, изјавила је председница та земље Симонета Сомаруга.

Сомаруга је на конференцији за новинаре рекла да ће 1. маја бити отворене продавнице, културне и спортске институције, као и ресторани, преноси Би-Би-Си.

Такође, биће отворене основне и средње школе, док ће бити мање рестриктивно на граничним прелазима, а биће појачан и градски превоз.

Наредна фаза ублажавања мера требало би да уследи 8. јуна, под условом да епидемија буде под контролом.

Берлин против путовања у иностранство пре 14. јуна

Немачки министар спољних послова Хајко Мас сматра да путовања у иностранство не би требало да организовати пре 14. јуна.

Мас је истакао да власти не могу да саветују “путовање без брига” и да Берлин координира са суседним земљама о заједничким смерницама за путовања.

Подсетио је да је Немачка морала да организује повратак 240.000 туриста у последње четири недеље. Нећемо то поново чинити уколико овог лета буде новог таласа епидемије, додао је Мас.

Школе у Турској затворене до краја маја

Турски министар просвете Зија Селчук рекао је да ће школе у Турској остати затворене до краја маја, чиме је практично потврдио да би та земља могла да укине ванредне мере тек након Рамазана, пише британски Гардијан.

Иако је званична Анкара почела са увођењем ванредних мера због епидемије коронавируса још 12. марта, економија није у потпуности заустављена због бојазни у владајућим структурама да би нова рецесија додатно угрозила већ уздрману странку Правде и напретка председника Реџепа Тајипа Ердогана, наводи лист.

Турска авио-компанија остаће приземљена до 28. маја, а председник Ердоган најавио је план релаксације ванредних мера и за јавни и за приватни сектор.

Епидемија коронавируса тешко је погодила Турску, у којој је досадашњи биланс 115.000 потврђених случајева ковида 19 и скоро 3.000 преминулих, али, према званичним извештајима, број смртних случајева је у паду током последњих осам дана.

Холандија: Два пута више заражених него у уторак

У Холандији и даље расте број особа оболелих и преминулих од новог вируса корона, а само у последња 24 сата новооболелих има два пута више него претходног дана, саопштио је тамошњи национални институт за јавно здравље.

Потврђено је 386 нових случајева, што је знатно више него у уторак, када је забележен најмањи број у последњих неколико недеља, преноси Гардијан.

Број преминулих такође је у благом порасту: преминуло је 145 особа што је највећи број у последњих недељу дана.

У тој земљи до сада су оболеле 38.802 особе, од којих је 10.685 хоспитализовано.

Коронавирус у региону:

Један нови случај заразе у Црној Гори

Поподневни пресек епидемиолошког стања у Црној Гори потврдио је један случај заразе ковидом 19, саопштила је начелница Одељења за заразне болести Института за јавно здравље, Сања Меденица.

Меденица је рекла да је тај један случај породични контакт раније оболеле особе, чиме се укупан биланс од почетка пандемије у Црној Гори повећао на 232.

Шест новооболелих у Словенији, три особе преминуле

У Словенији је у последња 24 сата број оболелих од новог коронавируса порастао за шест и сада износи 1.317, док се број оболелих пацијената у болницама смањио за пет, саопштила је словеначка влада.

Преминуле су три особе, чиме је укупан број умрлих порастао на 89, преноси СТА.

У Словенији је кампања насумичног тестирања на коронавирус покренута 20. априла и до сада је обављено 1.258 таквих мерења, при чему нису забележене нове инфекције.

Петнаест нових случајева у Хрватској, четири особе преминуле

Националини штаб цивилне заштите Хрватске саопоштио је да је у тој земљи потврђено 15 новозаражених коронавирусом и четири смртна случаја.

Од почетка пандемија Хрватска има 2.062 потврђене заражене особе и укупно 67 умрлих.

Током протекла 24 сата, тестирано је 879 особа.

Једна особа је преминула у Загребу, а три у KБЦ Сплит.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here