Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Према последњим подацима, у Србији је коронавирусом заражено још 54 људи. Укупан број заражених је 303. Министар здравља Златибор Лончар објавио да је петнаест особа излечено од коронавируса.

У Србији је од јуче у 15 часова тестирано још 94 људи, од чега је 54 позитивно. Од тог броја, 27 људи се налази у болници. Укупно заражене 303 особе, од чега је 21 пацијент на респиратору. У Србији су три особе преминуле од коронавируса. Излечено је 15 људи, рекао је на конференцији у Влади Србије министар здравља Златибор Лончар. Он је навео да је од 54 потврђена случаја, 27 особа хоспитализовано, док се преосталих 27 налази у кућним условима.

Лончар је прецизирао да је осам пацијената на респираторима на Инфективној клиници у Београду, пет у Нишу, по четири у Новом Саду и Крагујевцу, док укупан број пацијената на болничком лечењу износи 152.

Министар Лончар је подсетио на то да је јуче, у консултацији са кинеским лекарима, донета одлука о томе да се за два дана пређе на нови метод борбе са коронавирусом, који подразумева тестирање већег броја људи.

Према његовим речима, већ је издат налог свим домовима здравља да ће морати да имају по један објекат, опремљен са рендген-апаратом и апаратом за лабораторију, како би се проверила крвна слика, при чему ће ту долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани.

Епидемиолози ће одређивати ко треба да дође у дом здравља да се тестира у за то тачно одређене просторије, објаснио је Лончар и истакао да кинески стручњаци сада обилазе те просторије јер у њима треба обезбедити посебне услове.

Др Кон је објаснио нове мере: Сви чланови породице заражених коронавирусом ће бити тестирани, као и сви са којима је био у контакту претходних 14 дана.

Сви тестови у приватним лабораторијама нису тестови за ковид, већ за претходно познате вирусе. Тестови се раде на “Торлаку” и сада ће почети и у Клиничком центру Србије, истиче заменица директора Ифективне клинике Ивана Милошевић.  Чујем и да људи пију хлорокин превентивно, тај лек не сме да се пије тек тако, не даје се ни сваком болеснику, напомиње заменица директора Инфективне клинике.

Мере самоизолације су основа лечења, поручује заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић. Стратегија повећаног броја тестирања ће омогућити бољу контолу ширења инфекије, нећемо чекати пасивно, него ћемо трагати и у оним групама у којима нема симптома.

Речено је и да Војно-медицинска академија неће бити у систему лечења од коронавируса, односно у њој се неће лечити заражени коронавирусом. Уместо ње, пацијенте ће прихватити Градска болница Звездара.

Београдски Сајам је одабран за прихват заражених, због добре контроле ситуације, каже министар Лончар. Јер, морају да постоје посебни улази за пацијенте, посебни за особље, лекаре и сестре, напомиње министар.

Војска Србије је у Хали 1 Београдског сајма већ поставила 3.000 кревета за смештај особа са најблажним симптомима. Широм Србије биће постављено укупно 5.000 кревета.

Како би се сузбио коронавирус, у Србији је на снази апсолутна забрана кретања од 17 часова до 5 ујутру. Грађани старији од 65 година не смеју да излазе из својих домова уопште.

Министарство за рад покренуло је и “Viber Community” канал преко ког ће грађани Србије од сада на много лакши и бржи начин могу да се информишу о свим актуелностима у вези са ванредним стањем у Србији изазваним коронавирусом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here