Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

У време када нас све радује што се број заражених од корона вируса стално смањује, упозорења из света опомињу да је корона вирус и даље присутан, да је број заражених никада већи, да нови талас инфекције сигурно долази и да се могуће инфекције и даље треба чувати.

Последњи јуче објављени подаци да је у Србији било 27 ново заражених, да није било пеминулих, да се у болницама лечи 555 пацијената, да је на респираторима 10 људи и да је излечено 6.606 особа, указују да је пандемија корона вируса на измаку, али је извесно да није завршена и да су могући нови инцидентни случајеви.

Искуство других само потврђује да су такве ситуације могуће, тим пре јер су многе мере можда и пренагљено ублажене, поготово отварање граница и масовног окупљања, а ми смо народ који не зна да се придржава препоручених мера самозаштите.

Посебно је опасна одлука којом је дозвољено окупљање на отвореном до хиљаду људи. Ово је време предизборних активности, када се таква окупљања и предложене мере заштите не могу контролисати. Сведоци смо да су протестна окупљања чак и у време забране одржавања било каквих већих скупова, мере заштите нису поштовале. Људи се нису придржавали обавезног растојања, нису носили маске, ни рукавице …

На сву срећу налазимо се у периоду године када није сезона капљичних инфекција, па је самим тим вероватноћа преноса вируса знатно мања.

За опомене је да су земље које су првобитно ублажиле мере, због повећаних инфекција биле принуђене да им се поново враћају, као и упозорења светских експерата из Светске  здравствене организације да мере не трба ублажавати, јер смо на прагу новог таласа корона вируса, који је у свету у укупном збру заражених никада већи, а чији се повратак још не може тачно утврдити. Председник Русије Владимир Путин је јуче такође упозорио да ће неке од земаља, које су већ укинуле одређене мере у борби против вируса корона, морати да их врате.

Све то  указује да нас нужда тера да морамо да се враћамо нормалним животним активностима, али да је вирус и даље са нама и да морамо да научимо да живимо са вирусом и да у још већој мери бринемо сами о себи, због себе, ближњих и других.

Зато не смемо заборавити на нужне мере самозаштите. Подсећамо и да већ од сутра можете на лични захтев да захтевате да се тестирате и откријете да ли имате антитела на корона вирус. Наравно, то и кошта – 1.200 динара. А шта ће да раде они који немају да плате? Држава је морала да нађе начин да сумњу да је неко заражен може да искаже лекар и да у том случају таква контрола буде бесплатна. Јер, сваки евентуални носилац заразе може бити кобан за многе друге. Отуда такву одлуку треба озбиљно размотрити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here