Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У Љубљани, поводон Дана државности Србије, чланови друштва „Вукова задужбина“ из Љубљане организовали су сјајан Концерт у славу науке и родољубља. Прослава је била посвећена 100. годишњици сећања на Париску мировну конференцију, а беседу је одржао  Дејан Жидан, председник словеначког парламента. Домаћин скупа је био Живорад Андрејић, председник „Вукове задужбине“ из Љубљане.

„Словеначки и српски народ не повезује само словенска крв, него многобројне личности, које су преко науке, културе, а такође нпр. и преко политике кројиле и стварале заједничку историју. Зато ћу у наставку прославе са весељем послушати данашње почасне говорнике и културни програм”.

У разговору са присутним гостима Жидан је рекао да је задовољан пријатељским везама словеначког и српског народа, који су сваким даном све бољи.

Велики број позваних гостију имао је прилику да се упозна са догађајима који су се одвијали пре сто година а тичу се српског питања.

О тим давним догађајима говорили су академик Андреј Крањц (Словеначка академија знаности и уметности) и проф. др Божидар Језерник (Филозофски факултет Универзитета у Љубљани).

У музичком делу програма учествовали су концертом духовне и световне музике чланови Мешовитог хора Свети Роман Слаткопојац из Петроварадина са диригентом Евгенијом Владимировном – Којић.

Организатор ове величанствене манифестације „Вукова задужбина“ из Љубљане и њен председник Живорад Андрејић, заслужују све похвале.  То је иначе једно од најактивнијих српских друштава у Словенији и већ 14 година организује Сретењски концерт у славу науке и родољубља.

Овом Сретењском сабору присуствовале су бројне угледне личности и званичници из света дипломатије, политике, друштва, као и представници верских заједница. Највише је било представника српских друштава из Словеније, на челу са представницима Националног савета Срба Словеније.

У Љубљану су стигли и гости из Србије, међу којима је било и доста младих који су одлучили да наставе студирање у Љубљани.

На крају су организатори поделили признања Вукове задужбине уз музику „Тамо далеко” и „Сретењска корачница”.

После културног програма приређен је свечани пријем поводом обележавања Дана државности и уставности Републике Србије.

Наредног дана чланови Мешовитог хора Свети Роман Слаткопојац одржали су концерт, посвећен великом Србину и светском научнику Михајлу Пупину, код његовог споменика на Бледу.

„Српска стварност“ / Вукова задужбина –Љубљана /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here