Mesto za reklamu

Шеф делегације ЕУ у Србији Фабрици похвалио Србију што је укинула безвизни режим са Ираном. Рекао и да ће ЕУ наставити да буде посредник у дијалогу Београда и Приштине.

30.10.2018.

Сем Фабрици је нагласио и да Сбија до тренутка приступања ЕУ мора у потпуности да усклади спољну политику с том организацијом. У обраћању српском парламенту, Фабрици је поздравио то што је Србија укинула безвизни режим за држављане Ирана, и навео да ЕУ од Београда очекује исти поступак за све друге земље чијим држављанима је за улазак у ЕУ потребна виза, а које са Србијом имају безвизни режим.

Говорећи о реформама, шеф Делегације ЕУ је навео да економске реформе иду добро, да се из Брисела прате реформе у области владавине права као и најављене уставне промене, док су у области слободе медија и слободе изражавања и даље отворена питања око којих је изражена забринутост у извештају из 2017. У домену борбе против корупције и организованог криминала, Фабрици је навео важност спровођења закона.

Фабрици је изјавио да ће напредак реформи у области владавине права и напредак у дијалогу с Приштином бити главни критеријуми за оцењивање напретка Србије у интеграцијама. Он је навео да ће ЕУ и даље бити посредник у дијалогу Београда и Приштине до постизања “свеобухватног и општеприхватљивог” споразума.

Фабрици је закључио да ЕУ жели да Србија има јак, плуралистички парламент који ће надзирати спровођење закона и бити “глас народа”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here