Mesto za reklamu
  1. 02 2020.

Филм “Отац” Срдана Голубовића вечерас има светску премијеру на 70. Међународном филмском фестивалу у Берлину, а 28. фебруара отвара Фест.

Филм «Отац» прослављеног редитеља филмова Апсолутних сто, Клопка и Кругови Срдана Голубовића,  настао је као копродукција Србије, Француске, Немачке, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, и уз, подршку Филмског центра Србије.

Отац је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, губитнику, одбаченом и пониженом човеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи  другима, из очаја – постаје херој.

Оца у филму тумачи Горан Богдан, док су улоге деце поверене Ајли Шантић и Мухарему Хамзићу, који су први пут на филму, након што су прошли кастинг у коме је учествовало више од 250 деце. Остале улоге тумаче : Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић.

Сценарио за филм потписују Срдан Голубовић и Огњен Свиличић, директор фотографије је Александар Илић. Филм је монтирао Петар Марковић. Костимографкиња је Љљана Петровић, а сценографи Горан Јоксимовић и Предраг Петровић.

Филм је настао  у копродукцији шест земаља: Србије, Француске, Немачке, Словеније, Хрватске и БиХ. Филм су, поред Филмског центра Србије, подржали и: немачки фонд МДМ, француски фонд Цинема ду Монде, хрватски фонд, словеначки фонд, фонд БИХ, Арте Франце и ЗДФ Арте као и Еуримагес фонд за копродукције. Продуцент филма је Јелена Митровић (Филмска кућа Баш Челик, Србија),у копродукцији са Пропелер Филм (Хрватска), Вертиго (Словенија), АСАП Филмс (Француска), Неуе Медиополис (Немачка), СЦЦА/Про.Ба (Босна и Херцеговина).Извршни продуцент је Игор Кецман.

Филм је током осам седмица сниман на више локација у околини Прибоја, Зајечара, Књажевца и Београда.Траје 120 минута. Дистрибутер за Србију је кућа МЦФ Мегацом Филм.

Редитељ Срдан Голубовић је рођен 1972. године  у Београду. Његов први играни филм Апсолутних сто (2001) је приказан у Торонту, Сан Себастијану, Пусану, Ротердаму и освојио је велики број међународних и домаћих награда. 2007. године, Голубовићев други дугометражни играни филм Клопка је имао светску премијеру на Берлиналу (секција Форум), а приказан је и на фестивалима у Торонту и Карловим Варима. Филм је освојио је 22 међународне награде на преко 50 фестивала на којима је учествовао, а имао је и успешну биоскопску дистрибуцију широм света. Осим тога, Клопка је 2008. била у ужем избору за Оскара за најбољи страни филм. Његов трећи филм, Кругови, је приказан 2013. на Санденсу, где је освојио Специјалну награду жирија, као и на фестивалу у Берлину (Форум), где је добио награду Екуменског жирија. Кругови су учествовали на више од 80 фестивала и освојили су 32 међународне награде.  Срдан Голубовић је професор филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду.

«Српска стварност» / ФЦС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here