Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Документарни филм „Теслин Народ“, редитеља Жељка Мирковића, рађен у продукцији “Оптимистик филма” и РТС-а, имао је синоћ веома успешну премијеру у Њујорку, у “Синема вилиџу” на Менхетну.

У препуној сали овог биоскопа након пројекције филма присутној публици обратили су се и сами актери филма Филип Бајовић, Гордана Вуњак Новаковић, Владан Ивковић, сценариста филма Милош Растовић и редитељ Жељко Мирковић.

Након ове премијере Теслин Народ ће се у “Синема вилиџу” до 2. маја приказивати сваког дана пет пута дневно.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце „Аполо“ програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге, чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је чувена „Џи Ај Џо“ играчка направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here