Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Политички компромис на Западном Балкану мора бити награђен, поручује уочи сутрашње седнице Савета ЕУ комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан.

У околностима у којима би Савет ЕУ могао сутра поново да одложи одлуку о покретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом, Хан је позвао министре ЕУ да што пре омогуће покретање приступних преговора са Северном Македонијом и оценио да би то био важан сигнал за цео регион.

“Ако дође до поновног покретања дијалога између Србије и Косова, они морају да виде даће инвестиција у проналажење политичког компромиса бити награђена. У супротном немају подстицај. Сви треба да схвате колико је у интересу целог региона важно дати сигал једној земљи”, поручио је Хан.

Јоханс Хан је пред сутрашњи састанак Савета ЕУ, који ће разматрати политику проширења и напредак земаља у процесу евроинтеграција, поновио да је Северна Македонија урадила све што је од ње тражено и упозорио да би свако одлагање адекватног ЕУ одговора на то представљало ризик.

Он је поновио да, ако једна земља која је инвестирала много у европску перспктиву, а њени лидери показали храброст у постизању компромиса не буде награђена за то то, онда ЕУ губи кредибилитет, али и моћ деловања у целом региону Западног Балкна.

Министри спољних и европских послова ЕУ на састанку Савета у Луксембургу сутра би требало да донесу зајкључке и препоруке о даљим корацима земља које се налазе у процесу приступања ЕУ.

Очекује се и да се дефинише и одговор Савета на препоруку Европске комисије о поретању приступних преговора са Севераном Македонијом и Албанијом.

Према последним информацијима, та одлука могла би да буде поново одложена.

Док се група земља на челу са земљама Балтика и Централне Европе залаже за отварање приступних преговора већ у јуну, Немачка тражи одлагање до септрембра због расправе на Бунсетагу

Истовремено, Француска и Холандија сматрају да би та одлука за Северну Македонију Могла бити донета и касније, а противе се и почетку приступних преговора са Албанијом због, како оцењују, неубедљивих доказа о напретку у области владавине права првенствено у борби портив организованог криминала.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here