Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да полиција своје активности не усмерава само ка Србима на северу већ и ка другим деловима Косова.

“То је целокупна акција, која се повезује са неким другим питањима, али не са Србима и није само са севером”, рекао је Рамуш Харадинај на конференцији за медије у Приштини.

Потврдио је да су саветници Ангеле Меркел поновили да је став Берлина укидање таксе и наставак дијалога. Такође, Харадинај је потврдио да косовска влада има интензивне контакте и стабилне односе са немачким властима на свим нивоима.

Позвао је представнике Српске листе да се врсте својим обавезама у косовским институцијама.

“За мене је чудан положај Српске листе и позиција Београда. Да им не дâ да раде, да преузимају своје одговорности. Мислим да би паметно било и за Београд и за Српску листу да Срби преузму своју одговорност према свакодневним обавезама. И да имају другачије мишљење што се тиче политичких питања. И ми у коалицији понекад немамо исто мишљење око свих питања, али ипак преузимамо одговорност за свој рад. Ја бих замолио Српску листу, пошто је изабрана странка, нека преузму одговорност иначе они иду на штету Срба на Косову, али и других заједница”, навео је Харадинај.

Он је за наставак дијалога рекао да међународна заједница врши притисак на Косово, третирајући га као жртву.

Навео је да никада није тражио гаранције за споразум како би се приступило повлачењу одлуке о такси на српске и производе из Босне и Херцеговине.

“Ја нисам тражио гаранције. Верујем Америци, нашим савезницима. Када они кажу, знам да је тако. Ми из много разлога, због збивања која су се десила, тражимо уговор са свим елементима, укључујући економију, поглавље слободне трговине. Интересује нас да знамо да у уговору са Србијом, да знамо који су елементи и у ком правцу идемо. Да видимо уговор у постојећим границама. Да изаберемо све теме. Београд је блокирао дијалог, захтевом да се укину таксе. Брине нас квалитет уговора, пре него што дође на сто и док не буде касно. Желимо да држимо контролу у процесу”, навео је Харадинај.

Каже и да је изненађен реакцијом Београда на платформу за дијалог усвојену у Приштини.

“Они не могу да диктирају платформу. Могу да кажу шта мисле, али ако су очекивали да диктирају платформу, онда се нешто чудно дешава. Не заборавите да председник, ја, председник скупштине имамо различите погледе на нешто, али када је платформа у питању, ту смо јединствени”, нагласио је Харадинај.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here