Mesto za reklamu

09.03.2019.

“Свеобухватан, обострано користан споразум између Србије и Косова је начин да се достигне праведнија и просперитетнија будућност, где кључну улогу игра посвећеност узајамном признању”, порука је америчког подсекретара Дејвида Хејла након данашњег састанка у Приштини.

“Зато сам отишао у Београд и зато сам овде, да видим шта можемо да учинимо да помогнемо у томе и да проценимо најбољи начин на који Америка може да има конструктивну улогу”.

Након састанка са косовским тројцем, Хејл се састао са уредницима КоССева, Кохе Диторе и Газете Експрес како би пренео утиске са посета Београду и Приштини, али и одговорио на њихова питања.

“Желим да нагласим да су Косово и Србија ти који морају да донесу одлуке које су потребне на том путу и да идентификују теме које ће се разматрати за преговарачким столом. Али, ми верујемо да креативност, флексибилност и признања морају да се остваре, и да одрживи споразум мора да допринесе регионалној стабилности”, објаснио је Хејл.

Амерички државни подсекретар разговарао је са косовским руководством и о „посвећености мерама које подржавају владавину права, борбу против корупције и доприносе добром управљању у политици и стављању добро управљање у политички оквир“.

“Политичко уплитање у одређивању радних места и правосуђе, пракса постављања појединаца који су под оптужницом или су чак били осуђени за низ злочина на јавним функцијама забрињавајуће су“, поручио је Хејл и навео да „људи на Косову заслужују боље”.

САД немају став о исходу дијалога Београда и Приштине, рекао је високи званичник. Навео је да ће исход дијалога одредити “народ две земље” преко својих лидера и “других демократских средстава”, те да „то није на САД“.

Иако немају став о исходу, наглашава ипак да желе да подстакну „постојећи напор да се дође до дијалога и процеса који ће довести до суштинског елемента овде, а то је, како је поновио “одрживо признање“.

„Подржавамо све што је обострано договорено и корисно за обе стране у смислу коначног исхода“, закључује Хејл.

Нема информација о могућим намерним инцидентима, управо супротно – обе стране посвећене дијалогу

На питање КоССева о томе да ли ће за САД-е бити прихватљиво евентуално решење разграничења, чак и демаркације, уколико се догоде људске жртве, с обзиром на спекулације, али и вишемесечни страх на терену о евентуалним намерним инцидентима, Хејл каже да нема никаквих информација “у смислу да руководства размишљају о употреби насиља за постизање политичких циљева”. Додаје и да на одржаним састанцима, јуче и данас, у Београду и Приштини није ништа чуо што би га забринуло да “лидери размишљају о таквим стварима”, већ управо супротно.

“Оно што сам чуо је веома чврста посвећеност томе да ће обе стране учинити шта је могуће како би дијалог почео и да постоји заједничка визија за резултате који доприносе миру и стабилности у региону. То је циљ. То су ми лидери рекли да желе. Ми то узимамо по номиналној вредности. И то је разлог зашто они настављају да истражују начине за дијалог”, објаснио је Хејл.

Нико у разговору са мном није преносио поруке о рату и насиљу, све друго би било узнемирујуће

 

На накнадно питање да прогнозира које ће решење ипак да превагне – оптимизам са којим је примио поруке о посвећености дијалогу два руководства и њиховом решеношћу да трагају за мирним решењима, или поруке званичника и из медија које се већ годину и по дана из Београда и Приштине упућују грађанима на страни оба народа, а које садрже реторику о рату и насиљу, Хејл је одговорио:

“Оно што могу да кажем је оно на основу тога шта сам чуо током моје посете и током састанака. Нико није употребљавао такве речи. Све што сам чуо, односило се на проналажење пута ка миру и стабилности. То је оно што сам ја чуо, док би све остало било узнемиравајуће. Тако да ми је драго што сам чуо то. Мислим да је сада важно да стране размишљају о томе како да пронађу начин доласка до тог циља. На том путу постоји много препрека и мислим да су обе стране доказале да су довољно јаке, а сада је време да покажу да су довољно паметне како би се наставило са преговорима.“

На питање Кохе диторе о томе колико је Хејл уверен да ће до краја године моћи да дође до резултата у дијалогу између Београда и Приштине, с обзиром на то да у косовском политичком руководству не постоји консензус када је у питању дијалог, а истовремено постоје различита мишљења када су у питању таксе, Хејл није прогнозирао исход, подсетивши поново на поруку косовским лидерима из писма америчког председника Доналда Трампа, о значају тога да косовски лидери “говоре једним гласом”.

“Ипак је савршено здраво и да постоји дебата, те да се види шта је могуће да се уради. Али, када се крене са мировним преговорима, надамо се да ћете имати снажан став и да ћете моћи да говорите једним гласом”, каже Хејл.

На питање да прокоментарише платформу за дијалог која је изгласана у четвртак, а која је била на мети критика српских званичника, уз подсећање да ни ЕУ није коментарисала овај документ, Хејл је кратко поновио:

“Мислим да је то одраз дебате која је тренутно у току. САД нема став о исходу преговора”, закључио је Хејл.

Коснет: Америчка посвећеност Косову и региону

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет рекао је да је задовољан посетом Косову подсекретара Стејт департмента за политичка питања Дејвида Хејла.

Дејвид Хејл је, написао је Коснет на Твитеру, саслушао ставове косовских лидера.

Такође, како је Коснет навео, Хејл је подвукао америчку посвећеност Косову и региону.

„Српска стварност“ / Твитер, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here