Mesto za reklamu

20.10.2019.

Под покровитељством председника Србије Александра Вучића, а поводом 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, руски војни ансамбл „Александров“ одржао је данас свечани концерт на Тргу републике у престоници Србије.

Пред београдском публиком, вођени диригентском палицом пуковника Генадија Сачењука, извели су “Свети рат”, “Сугљанку”, затим песме о слободи, Београду, Русији.

Хор “Александров” на Тргу републике

Концерту на отвореном присуствовао је велики број грађана, као и представници града Београда и Републике Србије и учесници меморијалног дефилеа, који је претходно одржан на потезу од хотела „Москва“ до палате „Албанија“.

“Данас смо извели најбољи програм Београду. Имамо искуства са овом публиком. Презентовали смо програм који им се допао. Ми смо у више од деведесет година успели да имамо наступе у више од седамдесет земаља, али Србија и Београд су за нас нешто посебно. Ми знамо да нас овде воле, да публика наше песме доживљава врло емотивно, да певају са нама. То је била велика одговорност за нас”, рекао је Михаил Морошевски, заменик начелника ансамбла “Александров”.

Ансамбл „Александров“ основан је 12. октобра 1928. године, а у почетку је имао 12 чланова и предводио га је Александар Александров.

Наступали су на ратним жариштима широм света, а у току Другог светског рата су Црвену армију 26. јуна 1941. године на фронт испратили песмом „Свети рат“.

Једини су руски хор који је наступао у седишту НАТО-а 2007. године, а извели су управо своју песму „Свети рат“, пренео је Танјуг.

Наступали су у Југославији, Авганистану, Пољској, Финској, Сирији и у многим другим земљама, а певају на готово свим језицима света, укључујући кинески и индијски. Ансамбл данас броји 200 чланова и на репертоару има 2.000 нумера.

Ансамбл овог хора задесила је и несрећа 2016. године, када су 64 њихова члана изгубила живот у паду авиона који их је повео из Адлера у Русији ка војној бази „Хмејмим“ у Сирији.

Поводом 75. годишњице ослобођења Београда, садашњи руководилац руског војног ансамбла „Александров“ Генадиј Сачењук је заједно са Весићем положио венце у парку Александров у Београду.

Руски хор одушевио Београђане

Чланови хора “Александров” певају на готово свим језицима света, на репертоару имају 2.000 песама и броје 200 чланова. Изводе народну музику, химне, оперске арије и модерну музику. Наступају често на ратним подручјима, али и у свечаним приликама попут данашње.

Пред српском публиком данас су наступили 14. пут, а чувени ансамбл Руских оружаних снага у Србију је допутовао на позив председника Александра Вучића.

 “Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here