Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је од међународних представника добио уверавања да не постоји готов споразум са Београдом, већ да дијалог треба наставити, јер је у фази застоја и без напретка. Хоти је за сутра позвао челнике партија на Косову како би се консултовао о ставу пред сусрет у Белој кући.

На панел дискусији у Приштини о платформи за наставак дијалога, Авдулах Хоти је испричао да је од преузимања дужности био заинтересован и питао међународне партнере у којој је фази дијалог, у смислу постизања коначног споразума са Београдом.

“То је моја брига у комуникацији са међународном заједницом од када сам преузео функцију. Заинтересовао сам се и питао их у којој је фази тај процес у вези са коначним договором. Њихов одлучан одговор био је да дијалог није успео. Они су рекли да би требало да започнете процес постизања коначног споразума “, рекао је косовски премијер.

Каже да таква ситуација Приштини олакшава уоквирење и успостављање принципа на којима  може да се постигне споразум.

“Као премијер, не знам да постоји било какав нацрт споразума. То нам је олакшало посао, уоквирило наш приступ. Идемо у Вашингтон и предлажемо наша начела на којима се може постићи коначан договор”, рекао је Хоти.

Косовски премијер Авдулах Хоти индиректно је најавио да ће бити у саставу приштинске делегације на састанку са београдском у Вашингтону 27. јуна, на позив америчког изасланика за дијалог Ричарда Гренела.

Хоти је за сутра позвао челнике партија на Косову како би се консултовао о ставу пред сусрет у Белој кући.

“Да бих утврдио ставове политичког спектра у процесу дијалога са Србијом, уочи посете Вашингтону, позвао сам челнике политичких странака на заједнички састанак – Форума лидера, који ће бити одржан сутра у 11 часова”, написао је Хоти на свом Твитер налогу.

У Приштини се са интересовањем очекује информација ко ће је све представљати на скупу 27. јуна и ко ће предводити њен тим.

Косовски председник Хашим Тачи већ је поздравио иницијативу аемричког изасланика Ричарда Гренела, док је председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа упитан да ли ће бити у саставу тима, рекао да његови чланови још нису одређени.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here