Mesto za reklamu

17.04.2020.

Православни хришћани у Србији славе данас Васкрсење Христово – Ускрс.

Ускрс је највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу, а у православним црквама се на Ускрс отварају царске двери чиме се симболично указује да је Исус васкрсењем победио смрт и отворио врата и пут спасења.

Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас Васкрсење Христово. Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са “Христос васкрсе” и “Ваистину васкрсе”. Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао.

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј поручио је у посланици да се овај Ускрс дочекује и слави у тешким условима због пандемије коронавируса и да се мора учинити све да се подрже напори здравствених и државних институција.

“Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће”, упитао је патријарх.

Наводећи да се ове године Ускрс дочекује и слави “у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекали и славили”, патријарх је истакао да се у овим временима мора учинити све да се помогне себи и другима и да се разумеју и подрже напори здравствених, санитарних и државних институција.

“Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити. Изнад свега, молимо се Господу Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности”, истакао је патријарх.

Патријарх српски г. Иринеј је вернике СПЦ позвао да се моле Богу, учествују у литургији и кају се за своје грехе и воде рачуна о свом здрављу и здрављу других.

Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, што симболише Исусов излазак из гроба и поновно рађање.

Прво обојено јаје, које је по правилу црвене боје, оставља се на страну до следећег Васкрса и придаје му се посебна важност.

Црвена боја симболизује Исусову пролиевену крв на Голготи, али и боју васкрсења. Прво јаје се сматра „чуваркућом“, односно заштитником куће и здравља.

Марија Магдалена је римском цару Тиберију, који није веровао у Христово васкрсење, дала црвено јаје и поздравила га речима „Христос Васкрсе“.

Данас је обичај да васкршње славље почиње после јутарње службе, након чега се верници поздрављају речима „Христос Васкрсе“ и „Ваистину Васкрсе“.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару Српске православне цркве, црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Први понедељак након Васкрса је Побусани понедељак, познат још и као задушнице – дан посвећен мртвима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here