Mesto za reklamu

15.02.2019

Централна државна церемонија поводом прославе Сретења – Дана државности Србије, одржана је данас у меморијалном комплексу у Орашцу уз највише државне и војне почасти. Негодовање и звиждуци групе присутних упућени премијерки Брнабић и председнику Вучићу.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић положиле су венце код споменика вожду Карађорђу, а полагању венаца претходио је помен Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован са свештенством.

Свечаности су присуствовали народни посланици, министри у Влади Србије, представници Републике Српске, свештенства и дипломатског кора, а делегацију Војске Србије предводио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Осврнувши се на историјски значај обележавања Дана државности, председница Владе Ана Брнабић истакла је да данас обележавамо 215 година постојања модерне српске државе.

– Ти кључни и преломни догађаји из историје наше земље важни су данас за разумевање и тумачење овог тренутка када се Србија поново, као много пута до сада, суочава са значајним изазовима, изборима и одлукама које ће несумњиво креирати будућност наше вољене земље. А будућност наше земље, пре свега, зависи од нас самих – нагласила је премијерка Брнабић.

Она је подсетила да је након Првог и Другог српског устанка, заједно названим „Српска револуција“, Србија постала једна од малобројних држава тадашње Европе у којој су феудални односи у потпуности укинути.

– Треба да будемо храбри и одлучни у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били, нагласила је премијерка Брнабић додајући да као што су наши преци, којима данас одајемо почаст, у темеље српске државе усадили чојство и јунаштво, наше је да данас уградимо у темеље наше државе знање и да најмлађе адекватно спремимо за будућност.

Премијерка Брнабић је поручила да само напорним радом и спремношћу на стално учење и лични развој, можемо постати и остати друштво успешних, слободних и срећних појединаца.

– Успешно смо окончали процес фискалне консолидације, спровођење хитних и ванредних мера привредног опоравка земље и спасавање од националне катастрофе на чијем рубу смо се затекли 2012. године. Мењамо Србију и градимо бољу будућност за све наше грађане – истакла је премијерка Брнабић, наглашавајући да је заједничка визија модерна Србија.

Честитајући Дан државности, премијерка Брнабић је истакла да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије воде одговорну политику и изразила уверење да је то пут који ће дугорочно донети напредак и добробит свим грађанима Србије, без разлика, што је политика суштинске трансформације наше земље.

Реагујући на негодовање и звиждуке групе присутних, премијерка је рекла да нажалост нашим прецима не одају сви једнаку част.

“Нажалост данас, када славимо наше претке, данас имамо људе који су дошли овде да звижде, данас када треба пре свега да покажемо јединство, заједништво, јединство у борби за бољу будућност због наших предака, данас имамо оне који су овде да звижде, али то је тим људима на част”, рекла је Брнабићева.

“Још једна порука за оне који сте дошли овде да на овај свечани дан, на ово свето место звиждите, не испоштујете наше претке и не чујете шта радимо за нашу будућност. Видим заставе које носите, видим кога представљате и желим једну ствар да вам поручим – фашизам у Србији никада неће победити”, нагласила је Брнабићева.

“Борићемо се против фашизма као што су се борили сви наши преци, борићемо се сваки дан за будућност Србије, што сте гласнији то ћемо се ми више борити. Много је Србија пропатила због фашизма, много је жртава фашизма у Србији било”, рекла је Брнабићева.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Дан државности Србије, пожелевши Србији и Републици Српској мир, стабилност, економски напредак и безбедно окружење.

У оквиру обележавања данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе за оперативне послове Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, положила је венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here