Mesto za reklamu

16.01.2020.

У градовима широм Црне Горе и вечерас су одржани молебани Богородици и молитвене литије у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. Године, уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Подгорица: Више од 30.000 људи у молитвеном ходу

Храм Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је био препун, а више од 30.000 хиљада верника са платоа Храма кренуло је у молитвени ход.

Вечерашњу литију са иконама и црквеним барјацима предводи архимандрит Иларион (Лупуловић), архијерејски замјеник епископа рашко-призренског Теодосија.

Предвиђено је да молитвени ход крене од Саборног храма, прође улицама Подгорице и заврши се где је и почео — испред Саборног храма.

Свештенство је апеловало да све протекне достојанствено као и током претходник литија.

Устала Бока: Хиљаде верника предводи Амфилохије — ори се у славу јединства!

Више хиљада Бокеља је кренула у литију од цркве Светог Саве у Тивту. Испред цркве молебан је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Ово је до сада најмасовнија литија и молебан у Боки.

Митрополит Амфилохије је благословио окупљене, напоменувши да се налазе поред Михољске Превлаке, где је Свети Сава поставио првог епископа зетског, као и да спаљене Савине мошти сведоче да је оно што је Божије — вечно и неразориво.

„Сви свети људи се опредељују за вечно људско достојанство“, нагласио је митрополит.

Поменуо је и многе мученике који су од „безбожника страдали у току и након Другог светског рата“.

„Чак и када су биле окупације и вршени многи злочини, прихватано је да је у имену Божијем суд и правда, и није позивано на скрнављење и отимање светиња Божијих. Први пут се безакоње гоњења Цркве и отимања храмова претвара у закон — то је велики злочин“, рекао је Митропилт.

Како је рекао — тражили су од Владе и од Скупштине да не чине то безакоње, јер је то заснивање Црне Горе на духу богоубиства и братоубиства.

„Чак се ни безбожници послије Другог свјетског рата нису усудили да ово чине, чиме се унижавају сви који вјерују и види се да је огромна већина народа против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако послуша народ — потврдиће да је народна власт. Ако инсистира на безакоњу — ја, као митрополит, кажем: Доље безакона влада! Ако је народна — нека то потврди! У супротном — нека се скине са народне грбаче“, поручио је митрополит Амфилохије.

Народ је одговорио клицањем: „Не дамо светиње!“.

Данас раније су Тивћани почели да се окупљају код кружног тока између Котора и Тивта и да се крећу ка цркви Светог Саве у Тивту.

Током литије могле су се приметити црквене заставе, превлачке, односно заставе Михољског збора, тробојке са крстом и четири слова „С“, званичне заставе Србије, заставе Српске православне цркве и косовско-вучедолски крсташи.

Хиљаде Тивћана скандирали су српству и јединству Српске православне цркв и поручили да су против Закона о слободи вероисповести и одвајању од Српске цркве, јавља телевизија „Уједињење“. 

У Беранама и вечерас се итекако осећао мирис тамњана и чула молитва и пресма народа.

Више од 10.000 Беранаца учествовало је у Литији коју градским улицама од храма Светог Симеона Мироточивог према манастиру Ђурђеви ступови предводи владика Јоаникије. Учесници ове литије поручују валсти: Не дамо светиње!

У ове дане слушамо поред наших светиња како свуда народ у Црној Гори пјева о Косову, па и Црна Гора је Косово!“, истакао је Владика Јоаникије, чије речи су пропраћене одобравањем, дугим и громким аплаузом сабарног народа, а потом додао:

„Света земља, освећена немањићким светињама, моштима светих божјих угодника, стопама Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа српског и Светог Василија Острошког, освећена крвљу проливеном за вјеру, за Крст часни и слободу златну, освећена молитвама, сузама и страдњима наших предака који су се за вјеру рађали, живјели и главе своје полагали за светиње Божје, за част и образ својих предака и свог потомства“ – рекао је Владика Јоаникије.

„И ми смо се тако сабрали, да дамо отпор великој, вапијућој неправди, дискриминацији. Власт у Црној Гори чини стравичну дискриминацију  над православном вјером и да је ово удар на православље свједочимо сви ми заједно, који смо дали отпор тој неправди и том злу. Али, свједочи и цијело православље од Јерусалима, Цариграда до Москве, Европе и Америке, нарочито наш српски народ из свих крајева отаџбине, расијања, дијаспоре. Обједињени смо сви! Обједињујемо се око наших светиња, утврђујемо се у заједништву, јачамо у вјери, у истини и правди. Сигурни смо да се боримо за правду, истину, за част и образ Црне Горе!!! За правду и поредак и слободу вјере у Црној Гори!“, поручио је Владика Јоаникије.

Кренули су пешке до Берана: Племе Васојевићи одлучно у одбрани светиња

Мештани села Полица, надомак Берана, кренули су пешке на литију која се организује у Беранама, показавши тако одлучност и истрајност у борби за одбрану светиња.

Народ се окупио и у Бијелом Пољу

Молибан и молитвена шетња у Никшићу

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу у 18.00 часова одржан је  молебан Богородици, а потом молитвена шетња улицама града.

Молебан и Литију у Спужу предводио Владика Методије

У Цркви Светог Петра Цетињског у Спужу служен је молебан Пресветој Богородици за спас православних светиња, са почетком у 18.00 часова.

Након молебана, епископ диоклијски Методије предводио је са свештенством литију до Зорске цркве и назад.

Молебани и литије су одржани и у другим градовима Црне Горе, а предводили су их локално свештенство.

Сутра у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија у манастиру Михољска превлака коју ће служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Благословом Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори молебани и молитвене литије се одржавају четвртком и недјељом, а могу и другим данима ако организатори процијене да је неопходно.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here