Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је напад на српску децу у Доњој Брњици кукавичлук, дивљаштво и варварство и да је посебна одговорност за то што се догодило на представницима међународне заједнице, који имају огромне мисије на КиМ.

Марко Ђурић је нагласио да напад на децу треба да осуде сви, без обзира да ли су Срби или Албанци.

Ђурић је подсетио да у овом тренутку на КиМ има више од 3.500 страних војника у КФОР-у, мисији ЕУЛЕКС-а, али ту је и косовска полиција.

“Ми још увек нисмо имали осуду овог напада на децу ниједног представника међународне заједнице, а није у питању нејасна ситуација. На снимцима се види терориста у црном како долази испред школског дворишта, потеже пиштољ на децу, јури их, пуца”, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Како каже, реч је о монструозном нападу на сигурност српског становништва у Брњици и да је то порука Србима да одатле треба да се исељавају.

Наводи да је због таквих напада потребно стално присуство КФОР-а на том месту, али и косовске полиције.

“Наш народ је реаговао прибрано. Остали су привржени својим огњиштима. Атмосфера међу Србима је таква да се држе заједно и што је важно они знају да у материјалном смислу могу да рачунају на подршку државе Србије”, рекао је Ђурић.

Србија, како каже, жели да избегне дестабилизацију прилика на КиМ, да се избегне оно што се данас дешава на Нагорно-Карабаху.

Београд, како је навео, инсистира на решавању проблема дијалогом и да је Србима у Доњој Брњици, Штрпцу, Поморављу крунска гаранција која долази од државе Србије.

“Када чују са најмеродавнијег политичког места у Србији, од председника Александра Вучића, да ће Србија свим државним капацитетима, Србија која је ојачала своју војску, штитити их и бранити и да неће дозволити нове Олује на КиМ, то је пресудно за многе од њих да ли ће ставити таблу да је кућа на продају или ће остати да живе тамо”, навео је он.

Ђурић је позвао Србе на КиМ да имају храбрости, као до сада, остану на својим огњиштима, а да ће Србија стајати уз њих, да се неће поновити 17. март 2004. године, да неће бити нових погрома и Олуја, као и да ће Србија наставити да реализује све планове и програме, а до сада је покренуто 349 пројеката обнове и изградње школа, болница…

Проблем је, каже, што се не поставља питање ко је одговоран што су Срби на КиМ постали легитимна мета и зашто о томе ћути и део домаће јавности.

“Важно је што у Србији имамо напор да се постигне нека врста унутрашњег дијалога са различитим представницима цивилног друштва. Не треба да дозволимо да само странци имају монопол над комуникацијом са НВО”, рекао је он.

Додаје да се мора градити консензус око кључних питања државне и националне политике као што је председник Вучић демонстрирао.

“За Србију је кључно да наставимо да се окупљамо око приоритета државне и националне политике – да очувамо мир и стабилност, суверенитет и независност наше земље, да имамо економски развој у центру наше политике, да чувамо демографску основу, да задржимо младе људе у нашој земљи и да чувамо традицију”, закључио је Ђурић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here