Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић стигао је данас у Зубин Поток, састао се са градоначелницима четири општине са севера и обратио окупљеним грађанина.

Више стотина грађана дочекало је Ђурића, а он им је пренео подршку и поручио да је Космет најбоље место за прославу Видовдана.

“За нас Србе нема лаког Видовдана. Ниједан у последње три деценије њје био, ниједан који је претходио. Али, као што су чинили наши преци и ми ћемо да сачувамо наш језик и национални идентитет. А овде, на Космету, је најбоље место да прославимо Видовдан”, рекао је Ђурић у обраћању грађанима.

Ђурић затим је додао да жели да пренесе подршку и љубав и братску солидарност читавог српског наода.

“Оно што ви овде издржавате вредно је дивљења и поштовања да бисте остали и опстали на вашим огњиштима. Упркос свим притисцима нећемо престати са борбом, ни са подршком нашем народу, иако то многе нервира. И управо данашње отварање Водовода је пример, а ја вам доносим лепу вест да ће држава Србија наставити са изградњом секиндарне мреже, што значи да на северу Космета у чесмама неће бити само бољи притисак него и квалитетнија вода. Моја порука вама је да чувате једни друге, градите јединство, да понављамо наш завет и не дозволимо да нас било ко подели, разједини, једне од других”, поручио је Ђурић и додао:

“Држава тренутно реализује 149 пројеката на Космету, а до краја године тај број износиће 350, попут овог водовода, обнова школа, изградње привредних капацитета… Верујемо да након најтежих олуја долази леп пероод, а ми Срби смо старе чекалице. Знамо сста је било наше, шта је наше и шта ће увек бити наше. Живела Србија”,завршио је Ђурић, који је потом одржао састанак са градоначелницима општина са севера Космета.

Ђурић jе потом, како је предвиђено, у Свечаној сали Ректората Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, присуствоваo свечаном обележавању годишњице Универзитета.

“Као и увек кад сам овде преплављен сам емоцијама, осећам се као свој на своме и срце ми је на месту. За Србе никада није постојао лак Видовдан, али вама овде је сваки дан Видовдан, сваки дан вам је борба за опстанак”, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је рекао да Универзитет трпи велики притисак, јер неки желе да овде више нема ни српске културе, ни српског језика, нити било чега што подсећа да су се овде јошс у 13. и 14. веку изражавале филозофске мисли, пре 1.000 година писали правни акти, а пре 600 ковале етичке вертикале на којима почива српски народ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here