Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да одлука о формирању такозване “војске Косова” представља акт против мира и чин политичке агресије на нашу земљу. “Војска Косова” представља илегалну окупациону оружану формацију на подручју Србије. Захтевамо од Кфора да не дозволи деловање ове нелегалне војске и да је разоружа, као и да ситуацију врати у оквире предвиђене Резолуцијом 1244 СБ УН.

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре истакао да тa одлука има за циљ да заокружи започети процес насилног одвајања дела територије Србије и стварање албанске државе,  такозване “републике Косово”. Он је оценио да такозвана “војска Косова” представља илегалну окупациону оружану формацију на подручју Србије.

Државном руководству, како је објаснио, формално-правно стоје на располагању опције које укључују и проглашење окупације на делу територије Србије, као и употребу оружаних снага, о чему одлуку у складу са Уставом и законом може донети председник Републике.

Према његовим речима, одлука о формирању војске има за циљ насилну промену граница наше земље и нарушавање Уставом и међународним актима утврђеног положаја наше јужне покрајине.

Све то се дешава у условима у којима управо због покушаја једностраног и насилног наметања статуса још није постигнуто компромисно решење за уређење односа Београда и Приштине, нагласио је директор Канцеларије.

“Војска Косова”, како је рекао, формира се у тренутку када ниједан Албанац није одговарао на суду за хиљаде убијених и несталих, стотине хиљада протераних грађана Србије у току и након оружаних сукоба у покрајини и бројне друге злочине почињене управо од стране илегалних албанских оружаних формација.

Ђурић је рекао да се такозвана “војска Косова” формира и уз јавну, неприкривену политичку, материјалну и логистичку подршку појединих држава које су пре две деценије извршиле оружану агресију на нашу земљу, током које је убијено на хиљаде цивила.

Директор Канцеларије је оценио да су те државе својим деловањем у претходном периоду и данас најодговорније за ситуацију на Космету. Он је поручио да народ Србије никада неће заборавити њихово деловање, и да њихову подршку тзв “војсци Косова” српски народ доживљава као дубоку увреду, која ће оставити трајне и неизбрисиве последице.

Истовремено, нећемо заборавити ни подршку ни пријатељство оних који су са нама били када је тешко, нагласио је Ђурић и упутио позив грађанима Србије да не ступају у редове илегалне окупационе оружане формације тзв. “војске Косова”. Према његовим речима, кривична дела против Устава и безбедности Србије кажњива су вишегодишњим и строгим затворским казнама.

Захтевамо од Кфора да не дозволи деловање ове нелегалне војске и да је разоружа, као и да ситуацију врати у оквире предвиђене Резолуцијом 1244 СБ УН, подвукао је Ђурић.

Према његовим речима, све друго значило би директну подршку противправном деловању са циљем окупације и насилног одвајања дела територије Србије, што је кажњиво по међународним и прописима Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here