Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2020.

Министарство правде Владе Републике Србије поздравило је данас почетак примене уредбе која се односи на издавање извода из листа непокретности, а садржи препоруке Министарства које омогућавају грађанима да тај извод добију у канцеларијама јавних бележника.

Реч је о Уредби о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода из Геодетског катастарског информационог система од стране јавних бележника и геодетских организација, која је данас ступила на снагу.

Захваљујући правосудно-информационом систему (електронска размена података између правосудних и других органа) јавни бележници „на клик“ могу грађанима да издају извод из листа непокретности.

Министарство правде указује на то да је за све послове код јавних бележника, у којима је потребан тај извод, његово издавање бесплатно.

Издавање извода се наплаћује само у случајевима када је грађанима потребан за обављање послова ван јавнобележничких канцеларија и накнада је доста нижа од оне која је до сада наплаћивана.

Грађани више не морају да два пута одлазе на шалтере катастра, како би најпре поднели захтев, а потом и подигли извод, јер ће код јавних бележника моћи да изваде извод из листа непокрeтности.

Том уредбом је, такође, дефинисано и да у јавнобележничким канцеларијама приликом прометовања непокретности грађани не морају прибављати извод из листа непокретности, јер јавни бележник врши увид по службеној дужности у централну евиденцију катастра непокретности.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here