Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је то министарство у сталном контакту са међународним партнерима у циљу идентификације конкретних инструмената подршке националним институцијама укљученим у борбу против пандемије коронавируса.

Јоксимовић је навела да је Европска унија данас донела једну од најзначајнијих одлука од почетка ове кризе, а која би већ сутра требало да ступи на снагу – формирање хитне залихе медицинске опреме.

Она је објаснила да је реч о респираторима, заштитној опреми, вакцинама, лековима и лабораторијским средствима у вредности од 50 милиона евра које ће се налазити у једној или више држава чланица ЕУ.

Према њеним речима, намера је да се обезбеди брза реакција у случају недостатака ове опреме у једној од држава која је погођена пандемијом, при чему ће она бити дистрибуирана преко Механизма цивилне заштите ЕУ.

За нас је важно то што смо од 2014. године успели да укључимо Србију у Механизам за цивилну заштиту ЕУ, што нам омогућава да са истим правима као и пуноправне чланице ЕУ будемо корисници овако значајне подршке, нагласила је министарка.

До сада, како је напоменула, ЕУ није имала залихе поменутих медицинских средстава па је ова одлука Уније значајна како за државе чланице тако и за Србију која је приступајућа земља и пуноправна чланица поменутог механизма.

Иначе у Механизму цивилне заштите учествују све државе чланице ЕУ али и Србија, Исланд, Норвешка, Северна Македонија, Црна Гора и Турска од земаља које нису чланице Уније.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here