Mesto za reklamu

21.09.2019.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да је добродошао став председника Србије Александра Вучића о потреби да се у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум, али сматра индикативним изостанак његове реакције на најаве српског члана Председништва Милорада Додика о отцепљењу РС, преноси Танјуг.

„Фена“ преноси да је Џаферовић, поводом данашњег састанка представника парламентарних српских странака у БиХ са Вучићем у Београду, рекао да је дужност Србије да поштује Дејтонски споразум, као једна од његових потписница.

„Добродошао је и став председника Вучића да се сва питања решавају дијалогом“, казао је Џаферовић

„Индикативан је, међутим, изостанак Вучићеве реакције на Додикове најаве о отцепљењу ентитета Републике Српске, као и на декларацију СНСД-а из 2015. године, у којој се најављује то отцепљење, јер је управо то истинска и једина претња Дејтонском мировном споразуму“, сматра Џаферовић.

Он тврди да би било неопходно да се Вучић, као председник државе потписнице Дејтонског мировног споразума, „јасно и недвосмислено одреди и по том питању“.

Представници српских партија у Републици Српској и БиХ упознали су данас председника Вучића са актуелном ситуацијом након усвајања Програмске декларације СДА, најутицајније бошњачке партије у БиХ.

Додик, српски члан Председништва БиХ и председник партије СНСД, на заједничкој конференцији за новинаре рекао је да су све странке јединствене у ставу да је тај документ неприхватљив и да би СДА требало да га повуче.

Рекао је и да је циљ декларације СДА да укине Републику Српску, српски језик и све што је српско у БиХ, те да су Срби због тога веома забринути.

Казао је да ће разлике у ставовима странака о томе шта треба чинити тим поводом — бити усаглашене у Народној скупшти Републике Српске.

Џаферовић сматра да су Додикове реакције хистеричне и да нису ништа друго него покушај да у декларацији СДА „тражи алиби за властиту најаву кршења Дејтонског мировног споразума“.

„Додик то ради пласирајући тезе о ’угрожености српског народа‘ и ’праву на самоопредељење‘, што су тезе које је Милошевићев режим пласирао 90-их година прошлог века, као увод у агресију“, рекао је Џаферовић.

Он је потврдио да је декларација партије СДА вишедеценијски политички став и виђење уређења БиХ које подразумева равноправност свих људи у сваком делу земље.

„СДА своју декларацију никоме не намеће силом ни претњама, него, напротив, стално позива на дијалог. Потпуно је јасно да се до промене Устава може доћи искључиво дијалогом и двотрећинском и ентитетском већином у Парламентарној скупштини БиХ. И никако другачије. Декларација, дакле, није претња никоме, ни српском народу, ни ентитету РС“, уверава Џаферовић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here