Mesto za reklamu

30.08.2018.

ZA NOVE NISKOSTI I FALSIFIKOVANjE ISTORIJE ISKORISTILI SU HRVATSKU VIKIPEDIJU

HRVATSKA Vikipedija dotakla je novo dno najnovijim izmenama članka o Jasenovcu i stala u odbranu ustašstva u kojima se kao relevantan izvor navodi knjiga Igora Vukića “Radni logor Jasenovac” u kojoj se ovaj ustaški logor smrti, koji je zgražao čak i naciste, predstavlja skoro kao banja.

Ustaški logor smrti Jasenovac sada se opisuje kao Sabirni logor Jasenovac, a prvi podaci u članku su iz Vukićevog intervjua Glasu Koncila. Naime, većina podataka na koje se poziva u članku o Jasenovcu na hrvatskoj Vikipediji su iz ekstremno desnih medija, kao što su portal udruženja Željke Markić Narod.hr, Hrvatski tjednik i Maxportal.

Na svim mestima u članku na kojima je pisalo da je Jasenovac bio “logor smrti” sada piše “sabirni logor”, a uz Vukića – inače sekretara udruženja koje tvrdi da je Jasenovac bio komunistički logor – poziva se i na revizionističku istoričarku Blanku Matković koja je poznata po svojim ekstremističkim stavovima.

U članku na Vikipediji citira se i slovenački istraživač Roman Leljak, koji je inače pravosnažno osuđeni prevarant, zbog čega je služio i zatvorsku kaznu, a ozbiljni ga istoričari smatraju šarlatanom.

Više od pola članka o Jasenovcu sada se zapravo svodi na negiranje zločinačkog karaktera ovog logora smrti i indirektnu odbranu ustaša i NDH.

Za poređene s hrvatskom Vikipedijom, na engleskoj i nemačkoj Vikipediji Jasenovac se opisuje između ostaloga kao logor za istrebljenje ljudi.

Izvor:  (Index.hr)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here