Mesto za reklamu

21. 07. 2018.

Kada odete iz zemlje i osnujete porodicu u sredini u kojoj se ne govori srpski jezik, veoma je bitno da, pored roditelja, postoji i mesto gde će vaši mališani učiti mamin i(li) tatin maternji jezik. Srećom, u Grčkoj postoje dopunske škole na srpskom jeziku. Jednu od njih, na Kritu, u Iraklionu, posetio je i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević s predstavnicima Ambasade Republike Srbije u Atini.

Počela je da radi pre osam godina, a nastava se održava u četiri grada, i to: Agios Nikolaosu, Hersonisosu, Ierapetri i Iraklionu, javlja za Program za dijasporu Olja Vukosavljević.

Učenici Dopunske srpske škole i učiteljica Vera Mulić, s mnogo truda i ljubavi pripremili su za goste iz matice program dobrodošlice, u kojem su ministru pokazali kako uče i rade, ali i kako se druže i, pre svega, s kojim elanom uče srpski jezik.

Pored pesama posvećenih domovini, deca su pesmom Najlepša je zemlja moja poručili gostima da, iako u njoj nisu rođeni, vole Srbiju i da se trude da usvoje kulturu i tradiciju srpskog naroda, nauče i razumeju istoriju predaka, i budu ponosni na poreklo.

Obraćajući se deci i njihovim roditeljima, ministar Mladen Šarčević je naglasio da se matica trudi da poboljša rad dopunskih škola u dijaspori, kako bi deca imala što jače veze s korenima.

Srpski mališani u Grčkoj su, kaže, veoma srećni jer imaju dve bratske otadžbine, koje su iste vere i lepo se razumeju i sarađuju. Pozdravljajući se s učenicima Dopunske srpske škole na Kritu, ministar prosvete Srbije je obećao da će ih ponovo posetiti.

“Budite Srbi u duši i čestiti građani Grčke”, poručio im je Mladen Šarčević i poželeo da uspešno prođe Kros RTS-a, koji svake godine organizuju učiteljica Vera Mulić i učenici Dopunske srpske škole na Kritu.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here