Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за бриселски портал “POLITICO” да дијалог са Приштином мора да се настави, упркос оптужницама за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија.

Вучић је у интервјуу који је дао јуче током боравка у Бриселу, где је имао састанке са лидерима ЕУ, рекао да не жели да коментарише саму оптужницу Специјалног суда против Тачија.

Али је јасно казао да жели покретање дијалога уз посредовање ЕУ о односима Београда и Приштине, који је у застоју више од годину дана.

ЕУ је, подсећа Политико, сигнализирала да намерава да рестартује дијалог у јулу.

“Не желимо да потпаљујемо још више политичке или физичке сукобе између Срба и Албанаца, а то је и најбољи начин да заштитимо сигурност и безбедност Срба који живе на Косову”, рекао је Вучић на питање о оптужници против Тачија.

Он је рекао да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

“Мора да се настави. У противном, шта би могло да се деси? Шта би била перспектива читавог региона?, запитао је Вучић.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао:

“То не зависи од мене. Увек могу да кажем да нећу да разговарам са неким ко је оптужен за ратне злочине, али нисам ја тај, то ће изабрати албански лидери, то зависи од њиховог народа”.

Када је реч о европским интеграцијама, Вучић је рекао да је његов циљ да Србија постане чланица ЕУ 2026. а да разговоре заврши 2024. године.

На питање да ли има икакве сумње у циљ чланства у ЕУ и да ли би уместо придруживања можда радије бирао блискост са ЕУ, Вучић је одговорио:

“Истину да кажем, ми би желели да постанемо чланица клуба”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here