Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Влада Немачке објавила је закључке са самита лидера Западног Балкана у Берлину, у којима се наводи да су учесници “нагласили значај коначног, правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине за стабилност у региону”.

На самиту, на којем су се јуче у Берлину на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона окупили лидери западнобалканске шесторке, премијери Хрватске и Словеније и висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини, учесници су “подсетили на заједничку европску перспективу држава Западног Балкана” и “похвалили успешан договор Грчке и Северне Македоније око спора о имену као изванредан пример успешног решавања конфликата”.

“Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредовање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума”, наведено је у закључцима.

Учесници састанка су “истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требало да прате мере јачања поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне у складу са Декларацијом самита из Софије 2018. и закључцима председништва самита Западног Балкана из Лондона, 2018. године”, пише у документу.

Учесници су, како се наводи, потврдили опредељење да сарадјују у оквирима Берлинског процеса, чији су кључни елементи “повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбедносна сарадња, размена мадих, и помирење”, а потврдили су подршку Регионалном бироу за сарадњу младих (РYЦО).

“Сагласили су се да ће унапредити сарадњу како би сузбили радикализацију и тероризам, недозвољену трговину ручним и лаким наоружањем и илегалне миграције”, пише у закључцима.

“Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, укључујући и централну улогу избора и парламентарних институција, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, и јачању улоге цивилног друштва и независних медија”, наводи се у закључцима.

На берлинском самиту постигнута је и “сагласност да су одрживе реформе од виталног значаја за европску преспективу региона и јачање отпорности друштава на унуташње и спољне изазове нашег времена. Потврдили су приврженост стабилности региона. У том контексту учесници су поздравили намеру Хрватске да током свог председавања Саветом ЕУ 2020. године организује самит ЕУ-Западни Балкан”, пише у закључцима са самита.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон организовали су јуче у Берлину састанак са премијерима Албаније, БиХ, Хрватске, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније. На састанку су били и председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи, и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here