Mesto za reklamu
  1. jul 2018.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić poručio je apostolskom vizitatoru za Međugorje, poljskom nadbiskupu Henriku Hoseru, da smatra da su ukazanja Gospe u Međugorju “neverodostojna”. “Mesni ordinarijum… na temelju brojnih ispitivanja ne smatra verodostojnim nijedno ‘ukazanje’, nijednu poruku, nijednu tajnu, nijednu pergamenu. U ta neverodostojna ukazanja ‘međugorskog fenomena’ uključena su i ona navodna u prvih sedam ili 10 dana 1981”, piše u saopštenju Mostarsko-duvanjske biskupije koje prenosi Hina.

Navodi se da je poljski nadbiskup Henrik Hoser ranije rekao da je on imenovan isključivo za pastoralno delovanje u Međugorju i da njegov zadatak služi učvršćivanju jedinstva Crkve. Penzionisani nadbiskup Varšave i Praga juče je službeno stupio na dužnost na koju ga je imenovao papa Franja. Hina navodi da je propovedajući na misi na tom marijanskom svetom mestu kazao da katolički hodočasnici dolaze u Međugorje “kako bi sreli Boga, Isusa Hrista i njegovu majku koja se u Međugorju naziva Kraljicom mira”.

Podseća se da je on medijima ranije govorio da bi Sveta Stolica mogla da proglasi verodostojnim ukazanja Gospe tokom prvih sedam dana 1981. godine. Hina navodi da centralni deo, kako hrvatska agencija naziva, međugorskog fenomena, nalaze ukazanja Gospe pred šest osoba, o kojima Vatikan još nije zauzeo službeni stav. Prema tvrdnjama šest osoba koje su tada bili deca, Bogorodica im se prvi put ukazala 24. juna 1981. u mestu Podbrdu kod Međugorja, a neki tvrde da im ukazanja traju do danas. Sveta Stolica imenovala je 2011. godine posebnu komisiju koja je istraživala verodostojnost Gospinih ukazanja u Međugorju. Navodi se da je izveštaj komisije upućen Kongregaciji za nauku vere, a zatim papi Franji koji o tome treba da donese konačni sud.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here