Mesto za reklamu

petak, 27. jul 2018.

Povodom sto godina od Srpskog dana u SAD u Arhivu Srbije organizovana je izložba “Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države”. Izložbu je otvorio Aleksandar Vučić.predsednika Srbije, u prisustvu američkog ambasadora Kajla Skata i istaknutih javnih ličnosti.

Izložba prikazuje odnose dve države od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora 1881. godine, do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine.
Na izložbi su postavljena originalna dokumenta Arhiva Srbije, fotografije, izvodi iz ondašnje američke i srpske štampe…

Otvorena izložba “Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države” u Arhivu Srbije

Prijateljstvo, saradnja i savezništvo između Srbije i SAD izgrađivalo se kroz razne vidove diplomatskih, trgovinskih i kulturnih veza i kroz ostvarivanje zajedničkih istorijskih ciljeva u Prvom svetskom ratu.
Otvarajući izložbu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija treba da stremi ka boljim odnosima sa SAD, ali i ukazao da Amerika treba da razume da Srbija ne može da pruži više od onoga što su njeni interesi.

“Nadam se i verujem da će Amerika poštovati i respektovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i srpske države, baš onako kako mi cenimo slobodu, snagu i nezavisnost SAD”, rekao je predsednik Vučić. Izrazio je i nadu da ćemo jedni druge jednako da poštujemo i da Amerika poštuje Srbiju baš onako kako Srbija poštuje Ameriku. Srbija, kaže, želi prijateljstva i partnerstva u miru, i da zajedno sa SAD stvaramo nove Tesle i Pupine. Vučić je, primetivši da je danas važan dan u istoriji Srbije, ocenio da su naši odnosi sa SAD višeslojni i višeznačni, a da mi kao mali narod treba da težimo što boljim odnosima sa ovom najvećom silom.

“Treba da pokušamo da dobijemo najviše što možemo za zemlju i narod, a trudimo se da izgubimo najmanje što mora u tim odnosima”, istakao je predsednik Srbije.
Prema njegovim rečima, danas u Srbiji svako zna kakvi su nam bili prethodnih 30 godina odnosi sa SAD. “To su bile teške godine, godine u kojima smo se oko malo čega po vitalnim strateškim pitanjima saglašavali. Ali, 30 godina ne čini istoriju srpskog i američkog naroda“, poručio je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.
.
Na izložbi su, između ostalog, predstavljena i dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, telegram Vudroa Vilsona povodom obeležavanja Kosovskog dana u Vašingtonu, poslanica Roberta Lansinga, državnog sekretara SAD, povodom Srpskog dana u SAD, kao i pismo zahvalnosti regenta Aleksandra Karađorđevića predsedniku SAD Vudrou Vilsonu na velikoj pomoći srpskom narodu. Značajan deo izložbenog prostora posvećen je humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Misija Američkog crvenog krsta, na čelu sa dr Edvardom Rajanom, upućena je u Srbiju ubrzo po izbijanju rata, o čemu svedoči pismo Mihajla Pupina, srpskog generalnog konzula u NJujorku, upućeno srpskoj vladi 8. septembra 1914. godine.
Osim dokumenata iz perioda 1881-1918. godine, posebno je zanimljiv i jedan od retkih sačuvanih dokumenata iz perioda pre uspostavljanja diplomatskih odnosa je i dopis Luja Čepkeja, američkog konzula u Bukureštu iz 1868. godine, kojim poslove američkog konzulata tokom svog odsustva poverava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

Pored predsednika Vučića prisutnima, među kojima su bili i ministri u Vladi Nebojša Stefanović, Nela Kuburović, Vladan Vukosavljević, Jadranka Joksimović, Zoran Đorđević, Nenad Popović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, obratili su se ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Izložbu organizuje Arhiv u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji, a autorke su Jelica Reljić i LJubinka Škodrić. Izložba će biti otvorena do 28. avgusta, od utorka do nedelje od 10 do 18 časova, uz slobodan ulaz.

“Srpska stvarnost”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here